Privreda
11

IFATEX: Naše dizajnerice i radne žene imaju se čime pohvaliti

Piše: I. P.
(Foto: Klix.ba)
Od 15 do 18. oktobra u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" bit će održan 30. Međunarodni sajam mode, tekstila, odjeće, obuće i prateće opreme IFATEX 2014.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su riječ imali Ahmed Zubović, šef Službe za sajamske i kongresne poslove centra Skenderija, Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore i Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije poslovnih žena "One".

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH. Ipak, ministar Erdal Trhulj se nije pojavio na press konferenciji.

"Po odzivu će biti manji nego prošlogodišnji zbog obilnih poplava koje su zadesile naše zemlju, a koje su uticale na broj izlagača. Učesnici će predstaviti dostignuća iz tekstilne industrije, jedne od grana koja je u razvoju i kojoj treba dati podršku, preko sajmova i preko državnih institucija", poručio je Zubović.

"VTK prekosutra u Briselu brani pravo bh. proizvođača kako se ne bi ugušili sa proizvodima iz EU, a velika pozornost se daje i sajamskoj tekstilnoj industriji. Promocija gospodarskih subjekata je od velikog edukativnog značaja. Tekstilna i kožarska industrija u BiH karakterizirane su niskom akumulativnošću, kontinuiranim poslovanjem na granici rentabilnosti, te problemima sa likvidnošću. Tu je najviše zastupljena ženska radna snaga, ali uslovi rada nisu na ruku tih uposlenica. Kupci se orijentišu ka robi niže kvalitete i cijena što je dovelo do promjene strukture traženja na domaćem i inozemnom tržištu", istakao je između ostalog Bojić dodavši da se mora raditi na daljnjem razvijanju bh. brendova.

"Mi već imamo brendove koji su konkurentni i cijenom i kvalitetom, a ovoj industriji treba i sistemska podrška – poticaj, bolja kreditna zaduženja, gašenje crnog tržišta izbacivanje mita i korupcije", zaključio je Bojić.

Zubčević istakla je kako je potrebno profilisati bh. modnu industriju.

"Želja naše asocijacije je uzajamna pomoć i zajednički rad na poboljšanju uslova rada žena. Mi smo se pridružili IFATEX-u kako bi pomogli radnicama i ukazali ženama na našu tekstilnu industriju, na naše modne kreatore i da upozorimo da napokon počnemo kupovati bh. odjevne proizvode", rekla je Zubčević.

Sajam će pratiti četiri teme, a to su vanjskotrgovinska razmjena, industrijske politike sektora, perspektive sektora i efekti primjene privremenog smanjenja carinskih stopa za uvoz određenih roba koje bi trebalo pomoći industriju.

Sedamnaestog oktobra u 17:30 sati dvije naše kreatorice, Emina Husedžinović-Ibrahimović i Samra Menzilović-Ćatić, promovisat će svoje modne dizajne za jesen i zimu 2015/2015. za poslovne žene, a revija će se održati u Velikoj sali centra Skenderija.