{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Zbog bakterije se povlači dimljeni losos uvoznika Klarom delicije

F
3.5.2013. u 18:54
0
3
Hrvatska: Zbog bakterije se povlači dimljeni losos uvoznika Klarom delicije
0
Hrvatska: Zbog bakterije se povlači dimljeni losos uvoznika Klarom delicije
Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo o povlačenju proizvoda Losos hladno dimljeni, u pakiranju od 100 grama s rokom upotrebe do 7. maja 2013., kojeg uvozi kompanija Klarom delicije, a u kojem je utvrđena veća količina bakterije Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ga ne konzumiraju.
Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt tačka za sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), na svojim internetskim stranicama obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda - Losos hladno dimljeni, lot: m301505, pakiranje 100 grama, rok upotrebe 7.maj 2013.

Putem HR RASFF sistema, jučer je zaprimljena hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđene prisutnosti veće količine bakterije Listeria monocytogenes u toj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Listeria monocytogenes je patogena bakterija koja konzumacijom kontaminirane hrane već i kod niskih infektivnih doza uzrokuje infekcije koje mogu biti visoko rizične za zdravlje potrošača.

Uzimajući u obzir da je Listeria monocytogenes pronađena u proizvodu koji je namijenjen konzumaciji bez prethodne termičke obrade, inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da konzumacija proizvoda može imati štetan utjecaj na zdravlje ljudi, navode iz Ministarstva.

Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuju da ga ne konzumiraju. Zemlja porijekla spornog proizvoda je Norveška, a uvoznik za Hrvatsku zagrebačka kompanija Klarom delicije d.o.o.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: