Zanimljiva lista
59

Hong Kong, Singapur i Cirih predvode listu najskupljih gradova za život, afrički gradovi sve skuplji

F. H.
Hong Kong (Foto: Shutterstock)
Hong Kong (Foto: Shutterstock)
Prema novom istraživanju konzultantske grupe Mercer, Hong Kong, Singapur i Cirih su na vrhu ljestvice najskupljih gradova za život.

Nakon debakla Credit Suisse, jednog od simbola švicarskog bankarskog sistema, vremena su teška za švicarsko samopouzdanje, ali švicarska reputacija jednog od mjesta koje preferira krupni kapital, kao i visoke plaće, odražavaju se i na cijene: četiri od pet najskupljih evropskih gradova na globalnoj listi Top deset nalaze se u Švicarskoj: Cirih (treći), Ženeva (četvrta), Basel (peti) i Bern (sedmi).

Danska prijestolnica Kopenhagen upotpunjuje evropski kvintet. Ostali skupi gradovi u Evropi su London, Beč, Amsterdam, Prag i Helsinki. Iz Španije je Barcelona na 75. mjestu, a Madrid na 83. mjestu.

“Konkurencija na globalnom tržištu talenata je žestoka, a kriza troškova života utječe i na zaposlenike i na kompanije koji moraju biti fleksibilniji,” kaže Yvonne Traber, globalni partner za mobilnost u Merceru.

Konzultant, međutim, priznaje da cijene nisu jedina stvar koja utječe na privlačnost gradova koji žele privući nove kompanija i radnike.

"Jednako važan faktor je opća kvaliteta života koju grad nudi. Suprotno tome, rizici i druga negativna pitanja, kao što su prirodne katastrofe, politička ili ekonomska previranja, visoke stope kriminala, loša infrastruktura i neadekvatna međunarodna povezanost mogu biti glavni faktori odvraćanja za kompanije i njihove zaposlenike", kaže Traber.

Među onima koji su napredovali najviše pozicija je Singapur, jedno od najvažnijih poslovnih središta u svijetu, sa značajnom prisutnošću multinacionalnih kompanija u sektorima kao što su finansije, logistika, trgovina i transport, koji se popeo šest pozicija na tabeli na drugo mjesto.

Singapur je bio prisiljen promovirati politike za ublažavanje porasta cijena nekretnina zbog priliva iseljenika, uključujući niz popusta za lokalno stanovništvo koje želi kupiti kuću. Nassau, na Bahamima, i Los Angeles, u Kaliforniji, također su se popeli za šest pozicija na 10. i 11. mjesto. Potonji je drugi najskuplji grad u SAD-u, samo iza New Yorka (ukupno šesti), a odmah ga slijedi San Francisco (13.).

Tel Aviv ostaje najskuplji grad na Bliskom istoku, na 8. mjestu na globalnoj tabeli. Dubai (18.) i Abu Dhabi (43.), oba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te Rijad (85.) i Jeddah (101.) u Saudijskoj Arabiji napredovali su na listi.

Nagli porast troškova života u afričkim gradovima još je jedna upečatljiva karakteristika ovogodišnjeg popisa. Luanda, glavni grad Angole, skočio je za 34 mjesta i sada je 30. u svijetu; Kinshasha, glavni grad Demokratske Republike Kongo, popeo se za 21 mjesto na 32. mjesto; Conakry je napredovao 37 mjesta na globalnoj listi i sada je rangiran na 39, dok je N'Djamena (glavni grad Čada) 40. nakon pomaka od 40 pozicija.

Gradovi u Latinskoj Americi skočili najviše na globalnoj ljestvici: San José (Kostarika) popeo se za 76 mjesta, Mexico City popeo se za 70 mjesta, a Buenos Aires i Montevideo izjednačili su se na 69. Na drugom kraju spektra, oni koji su pali najviše mjesta su Havana (83), Kairo (63) i Osaka (56). Karachi i Islamabad, oba u Pakistanu, nalaze se na samom dnu ljestvice, piše El Pais.