Cijena viša za 9,7 posto
40

Hoće li federalna i kantonalna vlada subvencionirati poskupljenje plina i kako

S. Š. U.
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je kompanija Energoinvest saopćila da je od ruskog Gazproma dobila vijest o novoj, višoj cijeni plina, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić za Klix.ba kazao je da se već radi na mogućim modelima subvencioniranja.
Tekuća grijna sezona jedna je od najneizvjesnijih za građane koji kao primarni energent za zagrijavanje koriste plin kao i za kompanije koje ga koriste zbog fluktuacija cijena na tržištu potaknutima agresijom na Ukrajinu. No, čini se da barem za sad, razloga za zabrinutost kada je riječ o eventualnom novom povećanju računa za plin u ovome kvartalu, nema.

"Mi smo dobili zahtjev od Energoinvesta, zahtjev za povećanje od 9,7 posto. Mi smo taj zahtjev obradili i proslijedili Federalnom ministarstvu trgovine na saglasnost, a imamo sastanak sa direktoricom Energoinvesta i sa timom iz mog ministarstva gdje ćemo razgovarati o načinu i modelima podrške subvencioniranja i vrlo vjerovatno ćemo napraviti nekoliko varijanti ili modela i odmah predložiti takve vrste modela u četvrtak na sjednici Vlade FBiH. Modeli će se vjerovatno odnositi na podršku ovih 9,7 posto u odnosu pola-pola između Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo", kazao je Džindić je za Klix.ba.

Istakao je kako građani mogu očekivati da će njegovo ministarstvo predložiti najkorektniji model Vladi FBiH, o kome će ona onda morati zauzeti stav.

"Ako bude odziva od Vlade KS, a ne vidim razloga da ne bude, da imamo već odluku početkom naredne sedmice da će se ova cijena subvencionirati u potpunosti između Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva i Vlade KS", najavio je Džindić.

Objasnio je da formula za uspostavljanje cijene plina direktno bazirana na cijeni sirove nafte, a u odnosu na prošlo povećanje cijena, sada se radi o manjem povećanju te da se dolazi u neki prosjek da bi u narednom kvartalu, ukoliko ne bude došlo do smanjenja, barem ne dođe do novog povećanja cijena plina.