Radnici optimistični
0

Hidrogradnja u stečaju revitalizirala svoj kamenolom, do sada uloženo 500.000 KM

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kamenolom Hadžići u vlasništvu Hidrogradnje d. d. Sarajevo danas je nakon duge dvije godine ponovo počeo raditi.

Kako je prilikom otvaranja pogona rekao stečajni upravnik Hidrogradnje Zijad Fazlagić, u njemu radi 25 radnika, a u ostalim pogonima nekada velike firme radi blizu 150 osoba.

"Radimo na tri lokaliteta, jedan snabdijeva sirovinama za cement, drugi je Sigma koja proizvodi beton svih vrsta, a treći je Kamenolom Hadžići. Također, opremljen je naš hotel na Čavljaku koji je uređen od novca u stečajnoj masi", kazao je Fazlagić.

On je dodao da je za normalizaciju proizvodnje do sada iz tekućeg poslovanja izdvojeno 500.000 KM.

"Sve to je urađeno kako bismo ove kapacitete remontovali, jer je sve zamrlo, i kako bismo zaposlili ljude. Plate su redovne, doprinosi su redovni i sve izmirujemo u roku. Još uvijek radimo na priznavanju dugova prema povjeriocima. Ovo je najsloženiji stečajni postupak u državi, a imamo više od 2.000 povjerilaca kojima treba priznati potraživanja i to je ogroman posao. Do sada je priznato blizu 500 prijava, a do jeseni ćemo priznati ostatak i tek tada Skupština odlučuje o tome kako će stečaj dalje teći.

Moj prijedlog će biti revitalizacija, obnova i pronalazak posla za radnike na birou, a njih je blizu 250. Svi ti ljudi nam neće trebati, ali ćemo nastojati formirati školu za prekvalifikaciju", zaključio je Fazlagić

Jedna od radnica na kamenolomu Amira Sinanović kazala je da čin ponovnog pokretanja proizvodnje za zaposlene predstavlja dobar znak.

"Nismo radili dvije godine i nije bilo plate. Ovo je preporod Hidrogradnje i vraćanje na staze stare slav, bit će plata, redovne su otkako je na snazi stečaj. Posla ima i nadam se da će ga biti još više. Zadovoljni smo", kazala je Sinanović.

Podsjećamo, firma koja je decenijama smatrana privrednim gigantom i bila sinonim uspjeha bosanskohercegovačke privrede u stečaj je otišla u oktobru 2016.

Uvidom u finansijski izvještaj za 2015. godinu, Hidrogradnja je imala evidentiran dug prema poreskoj upravi blizu 59 miliona KM, a za PDV više od milion KM, kao i veliki broj prijavljenih potraživanja pravnih osoba, uglavnom dobavljača u BiH.