Čudan razlog
259

HET-u smeta što elektroprivrede iz FBiH žele učestvovati u kupovini akcija

D. Be.
Direktor "Hidroelektrana na Trebišnjici" (HET) Gordan Mišeljić izjavio je da Elektroprivreda BiH nema potrebe da se miješa u dokapitalizaciju "Hidroelektrana na Trebišnjici" već treba da se pobrine za svoje probleme budući da je u dubiozi.
"Mislim da Elektroprivreda BiH ima veliku dubiozu i bilo bi bolje da se pozabave svojim problemima. Znamo da su bili štrajkovi rudara", rekao je Mišeljić danas novinarima.

On je dodao da Elektroprivreda BiH ima nekoliko projekata koje nisu uspješno realizovali, te smatra da nema potrebe da se petljaju u dokapitalizaciju "Hidroelektrana na Trebišnjici" (HET).

"Ne vjerujem da se na taj način mogu postići politički poeni", rekao je Mišeljić komentarišući izjavu federalnog premijera Fadila Novalića, koji je tražio od dvije elektroprivrede u FBiH da se uključe u priču sa akcijama HET-a.

Inače uprava preduzeća "Hidroelektrana na Trebišnjici" navela je da su netačni mnogi tekstovi i komentari u medijima u vezi navodne privatizacije ove firme koja se procesom dokapitalizacije "uvodi na mala vrata".

"To je najneistinitija informacija i od toga neće biti ništa, jer ono što trenutno radimo jeste dokapitalizacija HET-a emisijom novih akcija", rekao je direktor HET-a Gordan Mišeljić, pojasnivši da se radi o 435 miliona maraka, ali na način da će Vlada RS-a i dalje, kao i do sada, biti vlasnik 80 posto preduzeća, a ostalih 20 posto.su mali akcionari, fondovi i privatna lica.

Mišeljić je pojasnio da, prema pravu prvenstva kupnje, to pravo imaju već postojeći akcionari i da će Vlada RS-a, kroz Elektroprivredu RS-a i fondove čiji je ona vlasnik, obezbijediti dosadašnji udio učešća u vlasništvu jer će dokupiti onoliku količinu akcija koliko bude potrebno da zadrži 80 posto vlasništva, dok će ostalih 20 posto akcionara također imati pravo dokupljivanja akcija da zadrže svoj procenat, a ukoliko to ne budu željeli, ponudiće se drugim zaineresovanim, mada ne ne po istim cijenama.

Podsjetimo, jučer je u povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.