Privreda
0

Herceg: Turizam i poljoprivreda strateški pravci gospodarskog razvoja BiH

FENA
Ministar okoliša i turizma Federacije BiH Nevenko Herceg kazao je da prioriteti i strateški pravci gospodarskog razvoja Bosne i Hercegovine trebaju biti turizam i poljoprivreda koji imaju mnoge dodirne točke i kroz čiji se integritet ostvaruju bitno veći učinci nego li je to slučaj u klasičnom izvoru proizvoda.

Ministar Herceg je to kazao na prvom festivalu vina, sira i pršuta "Vino fest" koji se održavao u Ljubuškom od 31.siječnja do 1. veljače.

"Vinogradarstvo i proizvodnja vina, poljoprivreda uopće, mogu i moraju biti nositelj sveukupnog razvoja ne samo regije Hercegovina nego i cijele zemlje.Vino je dio ovdašnje kulture i civilizacije, a Vinofest organiziran je upravo u čast dobrih vina, ali i hercegovačke zemlje koja ih rađa i Hercegovaca koji ih s ljubavlju spravljaju", istaknuo je je ministar Herceg prigodom svog obraćanja na svečanosti otvaranja tog festivala.

Tijekom manifestacije održana je stručna radionica o temi "Vinarstvo i vinogradarstvo u BiH – danas i sutra", radno promidžbeni dio: gastrokultura "Okusi s kamena" – predstavljanje izvornih jela ljubuškog kraja i susjednih područja u Hercegovini i Hrvatskoj, a predstavili su se i kušači vina (sommelieri).

Na festivalu je donijeta deklaracija "Vinarstvo i vinogradarstvo BiH – danas i sutra", a u sklopu radno promidžbene aktivnosti upriličen je i obilazak HEPOK Vinarije Ljubuški, obilazak vodopada Kravice te različiti susreti, predstavljanja, degustacije i promicanja.

U završnom dijelu manifestacije organiziran je "Vino fest show" – javno televizijsko snimanje emisije TV serijala "Turizam plus", a potom je priređen vinski bal i zabavni program te je na kraju uslijedilo službeno zatvaranje Vino festa.

"Ovakve manifestacije uvelike doprinose promociji BiH, a istodobno jačaju gospodarsku osnovu izravno povezanu s jačanjem turizma kao instrumenta ekonomskih privređivanja. Projekt Osmjeh za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti podržava naš koncept stvaranja prepoznatljivog turističkog identiteta utemeljenog na bogatstvu različitosti, originalnosti i izvornosti sadržaja što je istinsko bogatstvo BiH", rekao je na zatvaranju Vino festa minuistar Herceg.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije bilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a u organizaciju projekta uključena su sva resorna ministarstva i ukupna turistička struktura BiH. Nositelj projekta Vino Fest je Turistička zajednica Zapadnohercegovačke županije i medijsko-poslovni koncept Turizam plus, RTVF BiH i RTRS. Manifestacija je jedan od deset projekata kampanje Osmjeh za Bosnu i Hercegovinu.