{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hasić: Vlasti su se oglušile o upozorenja i sada gubimo 4,5 miliona eura

S
31.7.2013. u 17:49
0
16
Hasić: Vlasti su se oglušile o upozorenja i sada gubimo 4,5 miliona eura
0
Hasić: Vlasti su se oglušile o upozorenja i sada gubimo 4,5 miliona eura
Duljko Hasić
Suspenzija 4,5 miliona eura Evropske unije za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća u BiH posljedica je nečinjenja nikakvih koraka domaćih organa vlasti da se urade odgovarajuće pripreme i preuzmu sredstva EU koja su bila na raspolaganju, smatra ekonomski analitičar Duljko Hasić.
"Bilo je oglušivanja na upozorenja koja su stizala i sada gubimo značajan dio sredstava i za turizam kao razvojnu šansu BiH i za mala i srednja preduzeća. Ekonomija BiH polako stagnira, sredstva od PDV-a koja pune budžete su, takođe, na izdisaju i neće ih više biti u tolikom iznosu", ocijenio je Hasić.

On je rekao Srni da su IPA fondovi EU izuzetno bitni za BiH i oporavak njene ekonomije, te podsjetio da je već bilo nekoliko odustajanja od implementacije tih sredstava u BiH, zbog neispunjavanja potrebnih uslova.

"Ovdje nema nikakvog reagovanja na to. Vlasti ne shvataju upozorenja, ne mijenjaju ambijent i ne idu u neophodne strukturalne i ekomomske reforme i izgradnju poslovnog ambijenta i klime za privređivače koji imaju pozitivne rezultate", smatra Hasić.

Prema njegovom mišljenju, domaće vlasti ne vode računa o ekonomiji u BiH i ne stvaraju pretpostavke u zakonskoj regulativi za ulaganja iz IPA fondova.

"Vlasti se samo oslanjaju na PDV i spoljna zaduživanja, što je najbolnija tačka naše ekonomije, ali time sijeku granu na kojoj sjede. Vrlo brzo neće moći ni to, jer naredne godine 400 miliona KM vanjskog duga treba biti vraćeno i pitanje je da li će ta obaveza moći biti ispunjena", upozorio je Hasić.

On je dodao da je domaća ekonomija u izuzetno teškoj situaciji, a za vrijeme recesije vlasti nisu pomagale privredne subjekte, već su se sredstva iz MMF-a povlačila u budžetsku potrošnju, dok je privreda bila na margini.

"Ekonomije iz zemalja okruženja uhvatile su korak u evropskim procesima, ali se ovdje u BiH gotovo ništa ne dešava", zaključio je Hasić.

EU je prošle sedmice suspendovala 4,5 miliona eura za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća u BiH zbog nepostizanja dogovora vlasti u BiH o potrebnim koracima na realizaciji projekata.

Udruženje malih i srednjih preduzeća u BiH apelovalo je da Delegacija EU u BiH ne zatvara mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU za podršku privrednom rastu u BiH za sektor malih i srednjih poduzeća i turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: