|

Hasić: BiH je energetski zavisna od Rusije, osjetit ćemo posljedice njenog ekonomskog pada

Hasić: BiH je energetski zavisna od Rusije, osjetit ćemo posljedice njenog ekonomskog pada
28
Piše: I. P.
19.12.2014. u 20:36
161
komentara
28

dijeljenja
Hasić: BiH je energetski zavisna od Rusije, osjetit ćemo posljedice njenog ekonomskog pada Foto: AFP
Rusija doživljava dramatičan ekonomski pad, a pošto je svijet u 21. vijeku izuzetno ekonomski uvezan, posljedice će osjetiti i druge zemlje - uključujući i Bosnu i Hercegovinu.
Rublja pada, nafta pojeftinjuje, što smanjuje ruski godišnji izvoz, a hrana poskupljuje do nevjerovatnih 10 posto. Posljedice su to američko-evropskih sankcija koje tek sada pokazuju prave razmjere. Ipak, Moskva nije jedina koja će osjetiti ekonomski potres.

"Ekonomske sankcije koje su Evropa i SAD uvele Rusiji imat će dalekosežne posljedice po svjetsku i bh. ekonomiju. Naime, svjetska se ekonomija počela oporavljati od globalne recesije, ali zbog posljednjih događanja došlo je do usporavanja ekonomskih aktivnosti, a sve zbog mjera sa jedne i druge strane. To se posebno odrazilo na energetski, metaloprerađivački i bankarski sektor, koji su smanjili svoje aktivnosti, a kao posljedica toga doći će do velikog gubitka radnih mjesta u Rusiji", objasnio je za Klix.ba ekonomski analitičar Duljko Hasić, koji je dodao da je jedna trećina ruskog bruto društvenog proizvoda ugrožena zbog pada cijena goriva i plina, a sve je još začinjeno haotičnim padom vrijednosti rublje.

Što se tiče utjecaja ruskog ekonomskog pada na našu zemlju, Hasić nije optimističan i vidi važnu vezu sa Rusijom koja će koštati dobrobit bh. ekonomije.

"Bosna i Hercegovina tržišno je vezana za Evropsku uniju sa nekih 70 posto svoje vanjskotrgovinske razmjene. S druge strane, BiH je zavisna i od ruskog tržišta i to po osnovu energenata, ali i po osnovu izvoza, odnosno kompenziranja. Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Rusije iznosi oko 200 miliona eura godišnje i negativna je s obzirom na to da je pokrivenost uvoza izvozom 30 posto. Negativan odnos će se nastaviti i u narednom periodu, a to znači da će se povećati nemogućnost plasmana bh. proizvoda na rusko tržište usljed sankcija EU", zaključio je Hasić.
Prijavi grešku


Komentari (161)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...