Privreda
28

Hasić: BiH je energetski zavisna od Rusije, osjetit ćemo posljedice njenog ekonomskog pada

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija doživljava dramatičan ekonomski pad, a pošto je svijet u 21. vijeku izuzetno ekonomski uvezan, posljedice će osjetiti i druge zemlje - uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Rublja pada, nafta pojeftinjuje, što smanjuje ruski godišnji izvoz, a hrana poskupljuje do nevjerovatnih 10 posto. Posljedice su to američko-evropskih sankcija koje tek sada pokazuju prave razmjere. Ipak, Moskva nije jedina koja će osjetiti ekonomski potres.

"Ekonomske sankcije koje su Evropa i SAD uvele Rusiji imat će dalekosežne posljedice po svjetsku i bh. ekonomiju. Naime, svjetska se ekonomija počela oporavljati od globalne recesije, ali zbog posljednjih događanja došlo je do usporavanja ekonomskih aktivnosti, a sve zbog mjera sa jedne i druge strane. To se posebno odrazilo na energetski, metaloprerađivački i bankarski sektor, koji su smanjili svoje aktivnosti, a kao posljedica toga doći će do velikog gubitka radnih mjesta u Rusiji", objasnio je za Klix.ba ekonomski analitičar Duljko Hasić, koji je dodao da je jedna trećina ruskog bruto društvenog proizvoda ugrožena zbog pada cijena goriva i plina, a sve je još začinjeno haotičnim padom vrijednosti rublje.

Što se tiče utjecaja ruskog ekonomskog pada na našu zemlju, Hasić nije optimističan i vidi važnu vezu sa Rusijom koja će koštati dobrobit bh. ekonomije.

"Bosna i Hercegovina tržišno je vezana za Evropsku uniju sa nekih 70 posto svoje vanjskotrgovinske razmjene. S druge strane, BiH je zavisna i od ruskog tržišta i to po osnovu energenata, ali i po osnovu izvoza, odnosno kompenziranja. Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Rusije iznosi oko 200 miliona eura godišnje i negativna je s obzirom na to da je pokrivenost uvoza izvozom 30 posto. Negativan odnos će se nastaviti i u narednom periodu, a to znači da će se povećati nemogućnost plasmana bh. proizvoda na rusko tržište usljed sankcija EU", zaključio je Hasić.