Privreda
0

Hadžić razgovarao sa Corriasom: Koridor 5C je ključ ekonomskog razvoja BiH

Klix.ba
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Italije u BiH Ruggerom Corriasom o izgledima za saradnju dvije zemlje na infrastrukturnim projektima, s posebnim osvrtom na izgradnju priključnih cesta i autoceste na koridoru 5C, pan-europske putne transferzale koja povezuje Italiju i Ukrajinu.

Ministar Hadžić je upoznao ambasadora Corriasa sa postojećim stanjem izgradnje infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, te sa mjerama koje preduzima Ministarstvo komunikacija i prometa BiH kako bi se izgradnja ubrzala. On je istaknuo važnost završetka izgradnje autoceste za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i društva kao cjeline.

"Što se Bosne i Hercegovine tiče, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH prvenstveno provodi aktivnosti koje su u interesu građana BiH, poput razvoja putne infrastrukture. Razgovori sa partnerima i potencijalnim partnerima na infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini mogu značajno doprinijeti realizaciji postavljenih prioriteta, a u koje svakako spadaju i partneri iz Italije, s kojima možemo ostvariti intenzivniju saradnju i u drugim oblastima, o čemu će se razgovarati na predstojećem sastanku na ministarskom nivou u Rimu", istaknuo je ministar Hadžić.

Ambasador Corrias je rekao da je mogućnosti za saradnju u području infrastrukture, posebice izgradnji cesta i autocesta, prirodna tačka prožimanja interesa Italije i Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da su to dugoročni projekti, na kojima se treba početi raditi odmah.

"Skori posjet Rimu ministra Hadžića bit će prilika za sagledavanje tih perspektiva na državnom nivou", rekao je ambasador Corrias dodavši da razgovore treba fokusirati na moguće modalitete buduće saradnje, uključujući i promicanje javno-privatnog partnerstva.