Privreda
0

Gregorian: Bh. političari ne dozvoljavaju priliv stranih investicija

FENA
Bijesan sam što političari ove zemlje ne dozvoljavaju izvoz i što sprječavaju priliv stranih investicija. Posebna opasnost s kojom je BiH suočena je to što oni misle da se ekonomske reforme mogu staviti na čekanje, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian obraćajući se privrednicima na zasjedanju Skupštine Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.
  • Aktivnosti političara ukazuju da oni nisu za stvaranje novog bogatstva, već za podjelu postojećeg. Oni nemaju prijedlog kako da poboljšaju život građana, a njihovo neprovođenje reformi BiH drži i dalje siromašnom, rekao je Gregorian.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH je naglasio kako je cilj međunarodne zajednice da se u BiH stvori političko okruženje spremno da odgovori na potrebe građana koje podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje siromaštva.

  • Mnoge korporacije su odvraćene od ulaganja u BiH, a privatizacija pojedinih kompanija odugovlači se godinama zbog osobne koristi. Zbog toga, visoki predstavnik Miroslav Lajčak je odlučio da idućeg mjeseca organizira ekonomsku konferenciju na koju će biti pozvani svi akteri koji mogu osigurati ekonomski napredak BiH i kako bi se konačno prekinuo ovaj zastoj, rekao je Gregorian.

On je naglasio kako smatra da je politički proces u BiH zapao u „ćorsokak“ koji sebi ova država ne može priuštiti, te da će stoga međunarodna zajednica učiniti sve kako bi plan ekonomskih reformi vratila na "pravi put".

Iako su se privrednici nadali da će s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH moći razmijeniti stavove o pojedinim ekonomskim pitanjima on je bez ikakvih pojašnjenja nakon svog izlaganja napustio sjednicu, zbog čega će, kako je danas dogovoreno, biti upućen protestni dopis OHR-u.

Na današnjoj sjednici Skupštine Vanjskotrgovinske komore BiH prihvaćena je i ostavka Slobodana Župljanina na mjesto predsjednika, odnosno potpredsjednika Komore u periodu 2006. - 2010. te je pokrenuta inicijativa za izbor privrednika iz reda srpskog naroda koji će zamijeniti Župljanina.