Privreda
0

Grebo: Privreda KS-a duboko u krizi

FENA
Kemal Grebo
Kemal Grebo
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo danas je rekao da iskazani rezultati poslovanja i dinamika privrednog razvoja u Kantonu Sarajevo u ovoj godini hitno nalažu da se kantonalni organi vlasti, u sadjejstvu s komorskim sistemom, mnogo više angažiraju na pomoći privredi Kantona Sarajevo.

Na novogodišnjoj pres-konferenciji u prostorijama PKKS-a, Grebo je istaknuo da će, prema prognozama koje ima Komora, 2012. biti veoma teška poslovna godina s izraženim finansijskim "šokovima" koje očekuju mnogo razvijenije privrede od bh. privrede.

"Očekivani val nove finansijske krize u eurozoni samo će produbiti i multiplicirati postojeću lošu situaciju u privredi, a za privredu Kantona Sarajevo se može reći da je već duboko u krizi. To znači da bez jasne strategije daljeg razvoja, prilagođene potencijalima koje ima i novim uvjetima poslovanja, KS će teško moći ostvariti povoljnije rezultate. Negativni trend u industrijskoj proizvodnji, gotovo cijele godine, odrazio se i na zaposlenost i u porastu je broj firmi koje su pred gašenjem ili pred stečajem, a što će, u krajnjim konsekvencama, imati negativne refleksije na budžet i fondove", istaknuo je predsjednik PKKS-a Kemal Grebo.

On je dodao da je Kanton Sarajevo u vanjskotrgovinskoj razmjeni u 2010. ostvario deficit od 2,1 milijardu KM, a da se na kraju ove godine očekuje da taj deficit iznosi i 2,7 milijardi KM.

Grebo je rekao da se trebamo zapitati da li u Kantonu Sarajevo nastaviti s izgradnjom i otvaranjem tržnih i poslovnih centara ili forsirati razvoj industrijske proizvodnje, a posebno njen prerađivački sektor , koji bi u pozitivnom smislu mogao izmijeniti stanje u privredi KS-a.

"Privreda mora dobiti konkretan stimulans od vlasti i znati koja je dugoročna vizija razvoja Kantona. Za sada KS nema nikakvih smjernica u kojem pravcu voditi dalji razvoj privrede Kantona. Potrebno je sačiniti nove strateške dokumente razvoja Kantona, ali, isti tako, izvršiti izmjene i dopune propisa u poreskoj i investicionoj politici te u propisima lokalnih zajednica, u pravcu stvaranja stimulativnih mjera za brže osnivanje novih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Grebo.

Ocijenio je da je za ostvarivanje bilo kojeg od tih navedenih ciljeva potrebno, prije svega, održavati političku stabilnost u državi.