Za modernizaciju i letove
0

Gradu Mostaru uplaćen milion KM za Aerodrom Mostar

M. P.
Do kraja godine bit će im uplaćen još jedan milion
Do kraja godine bit će im uplaćen još jedan milion
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grad Mostar početkom godine su potpisali Sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru, vrijedan skoro osam miliona KM, a na račun Grada jučer je uplaćen prvi million KM.

Ovim sporazumom, kako je to i ranije najavljeno, predviđeno je da ove godine bude uplaćeno još million KM, dok će treći i četvrti dio u iznosu od po dva miliona KM biti uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine. Ostatak, od oko 1,8 miliona KM trebali bi biti isplaćeni tokom 2025. godine.

Sredstva će biti usmjerena Aerodromu Mostar kako bi, kako su istakli iz Vlade HNK, turistički potencijali na još kvalitetniji način bili dostupni turistima iz cijelog svijeta.

Osim za modernizaciju, Aerodrom Mostar će dodijeljena sredstva koristiti i za subvencioniranje niskotarifnih prijevoznika za početak letova do mostarskog aerodroma. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić nedavno je razgovarao s predstavnicima aviokompanija Wizz Air, Eurowings i Air Dolomites, nakon čega je istakao da na proljeće očekuje početak komercijalnih linija, ukoliko situacija u vezi s pandemijom bude pod kontrolom.

Za sada je Eurowings jedini avioprijevoznik s potvrđenim letovima u nadolazećoj ljetnoj sezoni. Avioprijevoznik će obavljati ograničen broj letova od Dusseldorfa do Mostara.