Značajno priznanje
22

Grad Mostar službeno preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio

B. R.
Svečanost na kojem je Gradu Mostaru uručena titula Evropskog grada vina (Foto: VTK BiH)
Svečanost na kojem je Gradu Mostaru uručena titula Evropskog grada vina (Foto: VTK BiH)
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) jučer je na svečanosti u Vijećnici Toulousea preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio za 2024. godinu.

Titulu dodjeljuje Evropska mreža vinskih gradova Recevin u cilju promocije destinacija koje su uspješno povezale vinogradarstvo i turizam, saopćili su Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH).

"Nakon što smo prošle godine preuzeli ovu nagradu u Portugalu, ove godine je, kao u ragbiju, predajemo Mostaru. Želio bih dodati da su upravo gradovi predvodnici Evropske unije te da su još od srednjeg vijeka održavali veze i stvarali evropski duh suradnje. Tako i danas na ovom događaju slavimo vino, jer vino povezuje sve ljude bez obzira na naciju", izjavio je gradonačelnik Toulousea Jean-Luc Moudenc.

Kako su istakli u VTK BiH, ova titula posljednja je u nizu priznanja koja su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Evrope Iter Vitis, nagradu "Najbolji Iter Vitis vinski grad" za Mostar, "Najbolja održiva destinacija za vinski turizam" za Trebinje, "Najbolja praksa unapređenja kulturno-historijskog nasljeđa i vina" za Manastir Tvrdoš te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

"Ovo je izvanredno priznanje našem gradu i svim ljubiteljima vina u našoj regiji. Recevin Dionisio Grad Vina za 2024. godinu predstavlja iznimnu priliku za promociju Vinske ceste Hercegovine i njenih vinara te će potaknuti razvoj turizma i privrede u našem gradu. Ovo je prilika da svi zajedno pokažemo šta Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu", izjavio je Kordić.

Kordić: Izvanredno priznanje našema gradu (Foto: VTK BiH)
Kordić: Izvanredno priznanje našema gradu (Foto: VTK BiH)

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u saradnji sa Ljubuškim, Čitlukom, Mostarom, Čapljinom, Stocem i Trebinjem, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine.

"Ponosni smo na Grad Mostar i čestitamo im na ovoj prestižnoj tituli. Ovo priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Ova prilika predstavlja značajan korak prema promociji naših vina i vinogradara na međunarodnom nivou", izjavio je dopredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković.

Prema njegovim riječima, VTK BiH ostaje posvećena podršci vinogradarima i vinarijama i nastavit će razvijati Vinsku cestu Hercegovine kao jednu od vodećih destinacija za vinski turizam.

Kako su naglasili u VTK BiH, kroz aktivniju prisutnost i vidljivost bh. vinogradarstva i vinskog turizma u evropskim krugovima, pozivnice za predstavnike Vinske ceste Hercegovine i vinogradarskih gradova na različite vinske događaje u Evropi postale su učestalije.

Delegacija Bosne i Hercegovine u Toulouseu tako učestvuje i u oblježavanju Evropskog grada vina te Godišnjem sastanku Iter Vitisa, u sklopu koje će biti održana prezentacija Vinske ceste Hercegovine. Pored Grada Mostara, delegacija Bosne i Hercegovine uključuje i predstavnike VTK BiH te projekta USAID Turizam, koji pruža značajnu podršku njenom razvoju.