Godišnji sastanak
14

Gordan Milinić, direktor FIPA-e: Goražde je što se tiče investicija u vrhu ljestvice

Piše: E. A.
U Goraždu koje je danas bilo domaćin godišnjeg sastanka Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH, čiji je organizator Svjetska banka i Agencija za unaprijeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) okupilo se 40-tak predstavnika različitih institucija.

Između ostalih predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeća za strane investiture FBiH, Brčko Distrikta, BPK-a Goražde, te drugih kantona, općina i gradova u FBiH.

"To je mreža koja prati sve naše investitore kako rade, šta im je potrebno. FIPA inače preuzima stranog investitora od prvog koraka u BiH, pomaže mu u osnivanju kompanije i dalje prati čitav rad, da se investitor ni u jednom momentu ne osjeća usamljen, da uvijek ima pomoć", ističe Gordan Milinić, direktor FIPA-e.

On dodaje kako se svake godine priprema detaljan izvještaj o problemima koji prate strane investitore.

"Tražimo od Vijeća ministara da se usvoje prijedlozi izmjena zakona i sve ostale mjere koje su potrebne. Mi smo ove godine predložili oko 50 mjera koje se moraju poduzeti da imamo više stranih investicija. Posebno izdvajamo tzv. after care program, post investiciona briga o stranim investitorima, jer strani investitori ponovo ulažu ukoliko su zadovoljni uslovima poslovanja i ukoliko nemaju neke značajnije smetnje. Oni ponovo ulažu i mi smo čak prošle godine u ukupnim investicijama od 777.000 000 KM imali oko 60% reinvesticija sadašnjih investitora. Oni su nam također značajni u privlačenju novih partnera jer svi žele da čuju kakva su iskustva u dosadašnjem radu i oni su na neki način naši veliki promotori u inostranstvu i privlače nove partnere", ističe Milinić.

Milinić pojašnjava da se otprilike oko 30 posto predloženih mjera provede u dosta kratkom periodu, a da ponekad stvari idu i sporije.

"Mi nastojimo da eliminišemo sporost u registraciji kompanija, sporost u izdavanju raznih dozvola, sa građevinskim dozvolama smo zaista na dnu svjetske ljestvice. U Srbiji se građevinska dozvola izdaje za 6 dana, mi je izdajemo u prosjeku za 190 dana. Po tome možete vidjeti koliko zaostajemo, s tim što imamo nekih općina u kojima je osjetan napredak u kojima se stvari brže rješavaju. Dosta toga zavisi ne samo od državne administracije, entitetske, kantonalne, već i od lokalnih vlasti. Recimo banalno je da se nama strani investitor žali da sporo ide priključak struje, vode, to su osnovne stvari u kojima mi moramo pomoći, jer svaki strani investitor otvara nova radna mjesta, a to je za našu zemlju izuzetno značajno", ističe Milinić.

Direktor FIPA-e ističe kako su zadovoljni investicijama u Goraždu i angažmanom gradske administracije u tom smislu.

"Goražde je što se tiče investicija u vrhu ljestvice. Mi smo jako zadovoljni investicijama u Goraždu. Mi bismo htjeli da dosta općina dostigne nivo Goražda", kazao je.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe kako je cilj razmjeniti iskustva sa drugim lokalnim zajednicama kako bi investitcije unaprijedili u 2019. godini.

"Grad Goražde jeste primjer privlačenja investitora, međutim, još uvijek nismo zadovoljni, dok god imamo mladih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Ovih dana je jako interesantno da smo uspjeli privući jednu kompaniju iz Austrije, koja početkom 2019. godine pokreće pogone i otvara nova radna mjesta. Radi se o proizvodnji i preradi plastike što nam je jako drago i mi ćemo nastaviti taj trend", kazao je Ramović.

Predstavnici partnerskih institucija su zajedno sa predstavnicima FIPA-e u u ovoj godini nastavili posjete kompanijama sa učešćem stranog kapitala u cilju da direktnim razgovorima sa stranim investitorima identifikuju uslove investiranja, ostvarene poslovne rezultate, ali i probleme s kojima se investitori suočavaju u svom poslovanju u BIH.

Danas su prezentirani rezultati rada, a razgovarano je i o jačanju Saradničke mreže i izradi Plana rada postinvesticione podrške investitorima za 2019. godinu.

Nakon sastanka u zgradi Gradske uprave Goražde, gosti su zajedno sa domaćinima posjetili firmu Prevent u Vitkovićima.