Višemilionski ugovor
213

Goražde postaje veliko gradilište, počinje rekonstrukcija magistralnih cesta

Piše: E. A.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Na području BPK već narednih dana počinje realizacija projekata modernizacije magistralnih cesta, što je rezultat danas potpisanog ugovora u okviru Programa modernizacije cestovnog sektora u Federaciji BiH, između JP Ceste Federacije BiH i izvođača radova kompanije Euro-Asfalt Sarajevo.

Prema riječima Deda Pjanića, izvršnog direktora za tehničke poslove u JP Ceste Federacije, potpisani ugovor vrijedan je oko četiri miliona KM i odnosi se na izgradnju kružnog toka Vitkovići i sanaciju cestovne konstrukcije na magistralnoj cesti M20 na području Goražde.

"Riječ je o rekonstrukciji ceste dužine tri kilometra, a pored toga će se u sklopu rekonstrukcije ceste izvršiti i rješavanje odvodnje i poboljšanje elemenata pješačkog saobraćaja, dakle izgradnja pješačkih staza. Posao je na javnom tenderu dobila domaća kompanija Euro-Asfalt, radovi praktično počinju na terenu za nekih sedam do deset dana u skladu sa ugovorom i trebali bi biti okončani u roku šest mjeseci, dakle u ovoj građevinskoj sezoni", izjavio je Pjanić.

On ističe kako je riječ o jednom od većih projekata na području ovog kantona te da nakon toga slijede aktivnosti na rekonstrukciji mosta preko rijeke Drine i izgradnji zaobilaznice.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer BPK Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović koji su naglasili važnost realizacije Programa modernizacije cesta, odnosno infrastrukturnih projekata na području ovog kantona te dobru saradnju sa JP Ceste FBiH.

"Goražde će i ove godine biti jedno veliko gradilište sa federalnom direkcijom cesta imamo projekte vrijedne 6,5 miliona KM, sada su potpisani ugovori u vrijednosti oko četiri miliona, a u narednom periodu očekuju nas još dva projekta, rekonstrukcija Mosta žrtava genocida u Srebrenici i kružni tok. Ovo će mnogo značiti za Goražde kada je riječ o infrastrukturi i životu svih građana", izjavio je Ramović.