|

Gomilaju se problemi u GIKIL-u: Ugovori s partnerima ističu, a nove nema ko potpisati

Gomilaju se problemi u GIKIL-u: Ugovori s partnerima ističu, a nove nema ko potpisati
7
A. K.
8.1.2020. u 11:03
10
komentara
7

dijeljenja
Gomilaju se problemi u GIKIL-u: Ugovori s partnerima ističu, a nove nema ko potpisati Foto: Arhiv/Klix.ba
Problemi u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) iz dana u dan se gomilaju. Ugovori s poslovnim partnerima ističu, a s obzirom na to da uprava kompanije ne funkcioniše, nove dokumente nema ko potpisati. Uz to, isplata plaća je otežana, a radnicima kasni i naknada za topli obrok.
Nakon hapšenja, a zatim i puštanja na slobodu sedam članova uprave GIKIL-a, koji se sumnjiče za organizirani kriminal, stvari su u ovoj lukavačkoj kompaniji krenule nizbrdo.

Uprava kompanije u ovom trenutku nije konstituisana, a za sada nije poznato decidno ni kada će biti, što predstavlja jednu od najvećih kočnica u nesmetanom funkcionisanju GIKIL-a.

Jedan od najvećih korisnika GIKIL-ovih usluga je Željezara Smederevo s kojom je, kako saznaje Klix.ba, glavni ugovor istekao koncem prošle godine. Na isteku je i još nekoliko ugovora koje također sada nema ko produžiti i upravo to stvara najveću zabrinutost kod radnika.

"Fabrike u GIKIL-u rade, međutim sve je to nesigurno, jer nemamo dugoročnih ugovora s najvećim poslovnim partnerom iz Smedereva. Višemilionske iznose za ugovore sada nema ko odobriti, a radnici su zabrinuti, kao i sindikat. Isplata plaća je i dalje otežana, a sada prvi put javno kažem da nama duguju i isplata jednog toplog obroka. Već smo uputili dopis da se to mora iznivelisati do kraja ovog mjeseca", kaže za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

Na korak od propastiBez stabilnih partnera nema finansijskih sredstava, samim tim ni isplate plaća, a od radnika se sve glasnije može čuti da se ovaj nekadašnji gigant nalazi na korak od potpune propasti. Zbog toga radnici od Vlade Tuzlanskog kantona traže da se aktivno uključi u rješavanje problema te da pronađe strateškog partnera koji će GIKIL izvući iz dubioze.

Međutim, iz Kantonalne vlade poručuju da su u ovom slučaju njihove ruke vezane i kako pojašnjavaju, sada je sve na stečajnom upravniku u kompaniji HKH koja je u stečaju, a iz koje je proizašao GIKIL.

"U KHK, koji je suosnivač GIKIL-a, uveden je stečaj i od tada sve ingerencije i ovlasti Vlade TK i resornog ministarstva nad tim društvom prestaju. Samim tim mi u GIKIL-u ništa ne možemo rješavati, ali ni sugerisati. Lično sam bio moderator određenih sastanaka kako bismo pokušali riješiti probleme, ali ovlasti regulisane zakonom Vlada TK nema kada je riječ o GIKIL-u", kaže za Klix.ba Asmir Hasić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

S druge strane, iz Sindikalne organizacije GIKIL-a kažu da su u ranijim slučajevima i vladama na višim nivoima vlasti ruke bile svezane, međutim rješenja za izlazak kompanija iz krize su se pronalazila.

"Oni kao jedni od osnivača ovom kompanijom mogu upravljati preko svojih poluga, odnosno članova uprave. Neka oni sada osiguraju održavanje sjednice Skupštine društva kako bi se osiguralo formiranje nadzornog odbora. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje, a realno je da ova kompanija može još dugo živjeti", navodi Imamović.

Neizvjesno održavanje Skupštine društvaPrema posljednjim podacima, GIKIL već izvjestan period posluje u gubitku, a kada će Skupština društva biti održana za sada niko decidno ne može reći.

"Skupština društva bi mogla biti održana do kraja ovog mjeseca, jer je njena priprema u toku, međutim, da li će zaista do toga doći u ovom trenutku vam ne mogu potvrditi", kratko je izjavio za Klix.ba Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u kompaniji KHK koja ima dva mjesta u Nadzornom odboru u GIKIL-u.

Ranija, decembarska sjednica Skupštine društva, na kojoj je trebao biti imenovan novi saziv Nadzornog odbora, je otkazana. Dok traju peripetije Tužilaštvo Tuzlanskog kantona aktivno radi na predmetu koji se vodi protiv grupe osumnjičene za organizirani kriminal u GIKIL-u.

U njoj se nalaze Pramod Mittal, bivši predsjednik Nadzornog odbora i još dva člana uprave kompanije Rajib Das i Paramesh Bhattacharyy, zatim članovi nekadašnjeg Nadzornog odbora Ivan Vukšić, Ivana Bunoza i Mate Pavković, sekretarica kompanije Erna Mehmedović i Mittalova kćerka Shristi Mittal.

Svi spomenuti su se našli iza pritvorskih rešetaka, ali su naknadno pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane, izuzev Mittalove kćerke, jer se ona nalazi izvan BiH. Prema dosadašnjoj istrazi, GIKIL je nezakonitim radnjama dosad oštećen za 21 milion KM.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...