Privreda
0

Godišnji prijem Siemens Sarajevo za lokalne partnere

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom hotelu "Sarajevo" održan je godišnji događaj Simens d.o.o. Sarajevo, koji je za cilj imao jačanje poslovne saradnje i predstavljanje referentnih projekata implementiranih zajedno sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Svečani prijem je otvorio predsjednik Uprave Siemens, Walter Soelle i tom prilikom je naglasio: "Snaga Siemensa je u inovacijama i samo u prošloj godini imali smo 56 inovacija i aplikacija za patente po radnom danu! Ipak, inovacije bez implementacije ne znače puno za poboljšanje života ljudi pa je naša snaga inovacija upravo u globalnoj prisutnosti u preko 190 zemalja svijeta. Čak i u malim zemljama, poput ovih u Adriatic regiji, prisutni smo sa našim regionalnim kompanijama, govorimo jezike naših kupaca i svjesni smo specifičnih potreba i želja svakog tržišta ponaosob. Implementacija naših tehnologija je uspješna zbog lokalnih partnera i u tom procesu implementacije razmjenjujemo znanje i tehnologije sa nečim veoma vrijednim za nas: znanjem o lokalnoj ekonomiji, infrastrukturi i društvu", kazao je Soelle i zahvalio na saradnji i prije svega na povjerenju mnogobrojim lokalnim partnerima Siemensa koji su bili prisutni na prijemu.

Prisutnost na bh. tržištu je predstavljena u interesantnom formatu talk showa gdje su gosti imali priliku da se upoznaju sa referentnim projektima u tri ključna segmenta Siemensa u BiH: industrija, energija i zdravstvo u kojima je Siemens partner lokalnoj ekonomiji.

Siemens, kao partner lokalnoj ekonomiji u Sektoru industrije je između ostalih ponudio rješenja za lokalnu kompaniju Kaldera, koja je partner njemačkom Buderusu i za tu globalnu kompaniju izrađuje elektro ormare u koje ugrađuje Siemensovu opremu za industrijsku automatiku.

Pomoću Kalderinih rješenja i Siemensove tehnologije Buderus povećava fleksibilnost, efikanost i produktivnost svoje proizvodnje. Druga relevantna referencija je tehnološko rješenje za opremu za proizvodnju peleta kompanije Kovan koja koristi Siemens opremu za postizanje veće energetske učlinkovitosti.

JP Autoceste FBiH koriste Siemensova rješenja (kontrolore SIMATIC i SCADA sistem za vizualizaciju procesa) za upravljanje tehničkom opremom tunela u BiH (trepteća svjetla, semafori, vodosprema za gašenje požara i druge opreme koja pridonosi većoj sigurnosti vožnje i prije svega efikasnosti upravljanja tunela). Lokalni partneri na projektu cjelovitog rješenja za tunele bili su Electra i BS Telekom. TE Tuzla kao jedan od najvećih energetskih objekata u BiH koristi Siemens rješenja za pouzdaniju i efikasniju dopremu uglja (svaki dan za proizvodnju energije prosječno se koristi 9000 tona uglja), a cjelovito rješenje odradili su lokalni partneri Elcom I Termomatik.

U Sektoru energije Siemens razvija rješenja za cijeli energetski „value chain“ (od proizvodnje energije preko prijenosa i distribucije do menadžmenta energetskih sistema). U zadnjih nekoliko godina Siemens je doprinjeo većoj iskoristivosti i dužoj životnoj dobi Hidroelektrane Trebišnjica sa ugradnjom novih transformatora koji su povećali raspoloživost elektrane za krajnje potrošače (150.000 – 350.000 domaćinstava).

Instaliranjem najmodernijeg SCADA sistema kontrole, postignuta je veća pouzdanost Elektrodistribucije Sarajevo i stabilnost elektroenergetskog sistema, a revitalizacijom sistema upravljanja Termoelektranama Kakanj i Tuzla, povećana je pouzdanost elektroenergetskog sistema za više od 724.000 kupaca na području FBiH.

Sektor zdravstva u BiH je poboljšan putem saradnje sa zdravstvenim institucijama širom BiH i Siemens rješenja za bolju dijagnostiku: MR, CT, RTG, litotripsija i ultrazvučnih aparata. Najsavremenije tehnologije za magnetnu resonancu instalirane su u SKB Mostar (magnetno resonancijski uređaj Magnetom Skyra jačine magnetnog polja 3T koji omogućave preciznu dijagnostiku bolesti), te Općoj bolnici prim.dr. Abdulah Nakaš Sarajevo (Magnetom Aera jaćine magnetnog polja 1,5T kojeg odlikuje prilagodljivost pacijentima i široka paleta funkcija). U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je instaliran prvi uređaj za IMRT (image modulated radiotherapy) koji nudi višestruku preciznost i efikasnost radioterapije u usporedbi sa konvencionalnim tehnologijama.

Kompanija Siemens Bosna i Hercegovina je partner bh društvu pa je donirala i dva ultrazvučna uređaja najnovije generacije domovima zdravlja u Doboju i Maglaju, kao i 50.000 eura organizacijama Crvenog krsta za pomoć poslije poplava u Bosni i Hercegovini prošle godine. Donacijom opreme zdravstvenim ustanovama, Siemens nastoji unaprijediti pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi i vrhunskoj dijagnostici stanovništvu pomenutog kraja, saopćeno je iz Siemensa.