Privreda
0

Godišnji plan HE na Trebišnjici će biti ostvaren

SRNA
Marko Mitrović (Foto: SRNA)
Marko Mitrović (Foto: SRNA)
Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) ispunit će godišnji plan proizvodnje od 1388,64 gigavat-sati električne energije uprkos jednomjesečne obustave rada agregata "Dubrovnik", potvrdio je Srni danas direktor ovog energetskog preduzeća Marko Mitrović.

On je pojasnio da je na zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) 4. oktobra ove godine obustavljen rad agregata zbog nedostataka u sistemu hlađenja, te istakao da su urađena dva ventilatora čime je problem riješen.

"Takva situacija je doprinijela da se, u odnosu na planiranu mjesečnu proizvodnju od 95,62 gigavat-sati električne energije, plan u oktobru ostvari sa 58,89 posto", kaže Mitrović.

Prema njegovim riječima, 15 gigavat-sati električne energije više od plana koje su imali u kumulativu doprinijet će da godišnji plan, ipak, bude ostvaren.

Kada je riječ o akumulacionom prostoru u sistemu, te mogućim plavljenjenjima nizvodno od grada, Mitrović kaže da na osnovu vremenskih prognoza u narednih petnaestak dana ne bi trebalo da bude poplava, te da je situacija pod kontrolom.

HET, ipak, ne može da utiče na Hidroelektranu Čapljina kada će i koliko da prima vode, jer, kako kažu u menadžmentu firme, sa njima nije ostvarena nikakva saradnja.

U toku prethodne noći palo je između 85 i 100 litara kiše po metru kvadratnom na području istočne Hercegovine.

HET