{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GIKIL: Projekti sigurnosti i zaštite okoliša pokazuju prve rezultate

F
FENA
14.9.2018. u 19:00
5
10
GIKIL: Projekti sigurnosti i zaštite okoliša pokazuju prve rezultate
5
GIKIL: Projekti sigurnosti i zaštite okoliša pokazuju prve rezultate
Foto: FENA
Realizacija projekata s ciljem obezbjeđenja sigurnog i okolinski prihvatljivog rada Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) d.o.o. Lukavac provodi se planiranom dinamikom, a na terenu su vidljivi i prvi značajni rezultati, saopćeno je iz te kompanije.
Na mjestu nesreće, koja se u GIKIL-u dogodila tokom vršenja sanacionih radova početkom augusta, vrši se montaža potpuno novih rezervoara, a u međuvremenu je potpisan i ugovor za izradu novog zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole s institutom "Kemal Kapetanović“ iz Zenice, kao ovlaštenom ustanovom od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Stari rezervoari su izmješteni, kompletno područje je očišćeno tako da smo već krenuli i s ranije najavljenom instalacijom novih. Trenutno se radi na montaži potpuno novih rezervoara R24 i R27, dok se paralelno završava i proces nabavke i dopreme preostalih. S druge strane, što smo također najavili, angažovali smo certificiranu konsultansku kuću pomoću koje nastojimo, u najkraćem mogućem dozvoljenom roku, aplicirati s novim zahtjevom za izdavanje okolinske dozvole, koja će zadovoljiti sve neophodne kriterijume", kazao je menadžer za okoliš Jasmin Imširović.

Radne aktivnosti u kompaniji obuhvataju sve fabrike i postrojenja u GIKIL-u, odnosno sve ključne tačke definisane šestomjesečnim planom koji, po riječima izvršnog direktora Suada Imamovića, trenutno obuhvata čak 47 projekata.

"Plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a kojeg smo prezentovali predstavnicima kantonalnih i federalnih vlasti (uključujući i resorna ministarstva) prvenstveno je sadržavao 45 projekata, a naknadno smo listi pridodali još dva važna projekta.

Nakon što su određeni lideri projekata i timovi, sastavljeni od naših iskusnih inženjera, većina projekata je odmah pokrenuta, a jedan dio kao što je kontinuirani monitoring emisija na dimnjacima Energane i Koksare, paralelan rad dvije linije amonsulfata, elektrofileri, već je i završen. Radimo odlučno i ozbiljno, naredne sedmice završavamo još dva značajna projekta, planirana dinamika ide svojim tokom i sigurni smo da će to uskoro biti prepoznato od svih", pojašnjava Imamović.

Kako je istaknuto, priča o ulaganju u GIKIL-u ovdje se ne završava.

"Osim navedenih hitnih projekata čija realizacija se odnosi na kratkoročan period od šest mjeseci, a projektovana vrijednost iznosi skoro šest miliona maraka, GIKIL će definisati i dugoročni plan aktivnosti, koji će biti sastavni dio zahtjeva za izdavanje nove okolinske dozvole", navodi u saopćenju iz te kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: