{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GIKIL: Modernizacijom elektro filtera do boljeg okoliša i kvaliteta koksa

12.3.2014. u 09:00
0
11
GIKIL: Modernizacijom elektro filtera do boljeg okoliša i kvaliteta koksa
0
GIKIL: Modernizacijom elektro filtera do boljeg okoliša i kvaliteta koksa
Elektro filteri u GIKIL-u
Počeo je projekt modernizacije elektro filtera 3 i 4 za prečišćavanje koksnog gasa u Global Ispat koksnoj industriji u Lukavcu (GIKIL).
Ova investicija kompanije GIKIL vrijedna 678.219 KM. Započeo je u septembru 2011. godine, a sada je uspješno realiziran i pušten u rad u lukavačkoj kompaniji. Cilj projekta je postizanje potpune efikasnosti prečišćavanja koksnog gasa prema projektovanim parametrima, a što u konačnici omogućava poboljšanje kompletnog tehnološkog procesa pogona Kondenzacija i Koksovanje u GIKIL-u. To će direktno utjecati na kvalitet koksa, a indirektno će se odražavati na smanjenje negativnog uticaja na zagađenje okoline, što je svakako jedan od prioritetnih elemenata projekta.

Puštanjem u rad osamdesetih godina elektro filteri u ovoj kompaniji nisu imali nivo automatizacije, mjerenja i regulacije kao što imaju sada. Danas su, pored elektro filtera, ugrađeni i online analizatori kiseonika koji u svakom momentu mjere sadržaj kiseonika, te upravljaju radom elektro filtera. Ukoliko koncentracija kiseonika dođe na jedan određeni procenat, elektro filteri se automatski isključuju odnosno uključuju sa davanjem signala da se treba izvršiti kontrola. Onda se provjeravaju mogući uzroci kao što su propuštanje, otvaranje ili ne zatvaranje nekih od dekala na bateriji ili gasovodu prilikom čišćenja katrana iz cjevovoda i slično.

Beneficije realiziranog projekta su čišći koksni gas, te lakši rad na pogonima Kondenzacija i Koksovanje. Koksni gas se inače koristi i kao gorivo za loženje na koksnoj bateriji i u fabrici Energana. Problem sa kojim su se susretali u prošlosti u GIKIL-u bila su stalna frekventna čišćenja kolektora gasa, dizni i mijenjanje šajbi zbog toga što u koksnom gasu uvijek ostane nešto malo katrana.

Modernizacijom elektro filtera sada će suštinski frekvencija gore navedenih čišćenja biti drastično smanjena s obzirom na niži procenat izdvajanja katrana od 10 puta tj. sa 0,65 grama po normalnom metru kubnom na 0,06 grama po normalnom metru kubnom i niži procenat izdvajanja naftalina od 5 puta koji će se ostvarivati radom elektro filtera. Na drugoj strani, u procesu proizvodnje će se na mjesečnom nivou ostvarivati dodatnih 339 kilograma katrana koji su se prije gubili, saopćeno je iz GIKIL.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: