Privreda
1

Gebrüder Weiss proširuje skladišni prostor u Sarajevu – Sve veća potreba za kompletnom logističkom uslugom

Gebrüder Weiss (GW) uskoro planira proširenje skladišnih kapaciteta u Industrijskoj zoni "Bosanka" u Blažuju. Kako kaže direktor GW-a Almir Jonuz osim što će proširiti skladišni prostor, uložiće i u visokoregalne sisteme. Ova investicija nosit će sa sobom i dodatno zapošljavanje radnika.

Trenutni kapacitet skladišta u Sarajevu je 2000 m2 skladišnog prostora, 260 m2 kancelarijskoj prostora.Imamo 2800 paletnih mjesta i visokoregalno skladište. Također, imamo mogućnost carinskog skladištenja, pružamo operacije podržane Warehouse Management System (WMS) rješenjem, te dodatne usluge u skladištu, kao što je pakovanje i deklarisanje- ističe Jonuz.

Filijala austrijske kompanije "Gebrüder Weiss" u Sarajevu je jedna od vodećih transportno-logističkih kompanija u BiH. U 2015 god. Razvili su poslovanje u nekoliko rastućih sektora, kao što su usluge transporta, skladišne logistike, carinjenja i savjetovanja . Ovim su, osim kompletnih transportnih rješenja, osposobili i 64 uvoznih linija koje servisiraju redovno. Trend rasta nastavili su i u 2016.

Nastavljamo ekspanziju na tržištu BiH. Osim rasta poslovanja, konstantno radimo na razvijanju dodatnih linijskih saobraćaja, kako bismo klijentima pružili dodatne mogućnosti korištenja naše mreže. Kompanija "Gebrüder Weiss" planira i dalje ulagati u jedan od najbitnijih faktora uspjeha – svoje uposlenike. Želimo zajedno sa našim timom u Sarajevu ojačati poziciju na tržištu u BiH i zauzeti zasluženo mjesto najbolje logističke kuće u jugoistočnoj Evropi – dodaje direktor GW-a.

U 2015 god. Ostvarili su prihod od 2,5 miliona EUR, isporučili 12.500 pošiljki i prevezli 48 miliona tona robe.

Najviše prevozimo robu iz automobilske industrije, zatim robu visoke tehnologije, široke potrošnje, tekstilne industrije, namještaj, kao i robu metalne industrije – kaže Jonuz.

Naš sagovornik dodaje da se u BiH najviše koristi drumski prevoz robe, ali i da postoji potencijal za druge vidove transporta. Međutim, napominje, mora da se sprovede niz mjera za poboljšanje. "Najprije, unaprijediti infrastrukturu. Tu mislim na autoceste, željeznice, aerodrome, ali i prilaze lukama. Zatim, pojednostaviti procedure u vezi sa međunarodnom trgovinom, kao i ubrzati robne tokove. Još jedna od mjera je promjena carinskih i poreskih zakona, zakona o spoljnoj trgovini i međunarodnom i domaćem prometu roba."

Jonuz smatra da BiH mora uskladiti propise i procedure kako bi privukla strane i domaće investitore. Napominje da je jako bitno formiranje regionalnih organizacija i inicijativa, kao što su inicijativa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, zona slobodne trgovine i carinske unije.

Najveći izazovi za logistiku u BiH su globalizacija tržišta, oštra konkurencija, promjene u međunarodnim robnim tokovima, kao i manje pojedinačne isporuke roba. Zatim, tu su i kvalitet isporuke robe, smanjenje troškova, otežana naplata, kao i nedostatak stručnog znanja iz oblasti transporta i logistike.

Međutim, direktor GW-a u BiH naglašava da su šanse i potencijal na tržištu BIH ipak dobri.

U prošlosti smo osvajali tržišta u jugoistočnoj Evropi kao pioniri u regionalnim zemljama. Istim elanom poslujemo i u BiH. Smatram da BiH zauzima vrlo bitnu stratešku poziciju za našu kompaniju. U srcu Evrope skriva mogućnost ulaganja i razvijanja jednog tako bitnog sektora za poslovanje. Uslužni sektor je dobio na značaju, te smo shvatili koliko je bitno surađivati interegionalno.

Jonuz kaže da su svjesni činjenice da se u BIH ulaže više u modernizaciju saobraćaja i telekomunikacionih mreža. Ukoliko se unaprijedi cestovna, željeznička i vazduhoplovna infrastruktura, BIH će učiniti jedan veliki korak dalje u transportnom i logističkom segmentu.

Također smatra da je jedan od dodatnih pozitivnih elemenata to što kompanije u BiH za svoje poslovanje biraju industrijske komplekse prije nego urbane sredine. Tako se lokacije za logističke centre, dodaje, biraju u odnosu na saobraćajnu strukturu.

Jonuz kaže da s obzirom na aktuelna kretanja u logističkom sektoru BiH, i sve potrebnijoj usluzi „ od vrata do vrata“, GW BiH želi da u narednom periodu dodatno ojača ovu vrstu usluge kroz čitav lanac snabdijevanja.