Nada za državu
0

Francuska platforma za istraživanje plina stigla kraj obale Libana

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Francuska kompanija TotalEnergies saopćila je u srijedu da je platforma za bušenje stigla u libanske vode prije istraživanja zaliha plina u moru, nekoliko mjeseci nakon značajnog sporazuma o demarkaciji libansko-izraelske pomorske granice.

"TotalEnergies, operater bloka 9, najavljuje dolazak platforme za bušenje, Transocean Barents, u blok, na oko 120 kilometara od obale Bejruta", navodi se u saopćenju, dodajući da je također transportni helikopter stigao do bejrutskog aerodroma

Bejrut je svoju ekskluzivnu gospodarsku zonu na moru podijelio na 10 blokova, a Blok 9 bio je dio područja oko kojeg se sporio s Izraelom.

"Dolazak opreme označava važan korak u pripremi bušenja istražne bušotine u Bloku 9, koja će započeti krajem augusta", dodaju iz TotalEnergiesa.

U oktobru prošle godine, sporazum o pomorskoj granici između Libanona i Izraela uz posredovanje SAD-a otvorio je potencijalno unosna polja plina u moru za susjede na istočnom Mediteranu.

Blok 9 sadrži takozvano polje Qana ili rezervoar Sidon, čiji dijelovi padaju u teritorijalne vode Izraela.

Prema ugovoru, Libanon je stekao puna prava na upravljanje i istraživanje Qane, ali Izrael će dobiti naknadu od kompanije koja upravlja rezervoarom.

Ondje još uvijek nema dokazanih nalazišta plina, ali seizmička studija britanske tvrtke Spectrum iz 2012. procjenjuje rezerve plina u Libanu na 719,2 milijarde kubnih metara. Libaski dužnosnici objavili su veće procjene.

"Danas je ispisana nova stranica. Kada logistički tim bude spreman za nekoliko dana, počet će bušenje", rekao je ministar energetike Walid Fayad, a rezultati će se znati za dva do tri mjeseca

Od kraja 2019. Liban je uhvaćen u ekonomski kolaps koji je većinu stanovništva bacio u siromaštvo, a Svjetska banka ga je opisala kao jedan od najgorih u modernoj historiji.

Zemlju muče kronične nestašice struje, a povremeno je i nestašica goriva.

Mnogi libanski političari izrazili su nadu da bi istraživanje plina moglo ponuditi izlaz iz ekonomske krize, budući da dužnosnici ne uspijevaju provesti reforme koje zahtijevaju međunarodni kreditori u zamjenu za sredstva spašavanja.

No, analitičari su upozorili da Beirut ne može računati samo na plin kako bi ublažio svoje ekonomske probleme i da će trebati nekoliko godina da se počne s eksploatacijom polja Qana, ako dođe do komercijalno isplativog otkrića.