Posjeta Beogradu
94

Forto sa Vesićem: Prioritet je pruga Beograd - Sarajevo, radi se i na obnovi mostova na Drini

S. Š.
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas se u Beogradu sastao sa ministrom infrastrukture i građevinarstva Srbije Goranom Vesićem.

"Povezanost BiH s regijom, ali i povezanost svih nas s Evropom mora biti prioritet. Slobodan protok naših ljudi, roba i ideja zaustavit će iseljavanje i vratiti nadu u bolje sutra", izjavio je Forto nakon današnjeg sastanka u Beogradu.

Također, Forto je dodao da će BiH i Srbija zajedno razgovarati s partnerima iz EU o finansiranju projekata.

Ministri su se složili da je jedan od bitnijih projekata između Bosne i Hercegovine i Srbije izgradnja pruge Sarajevo - Beograd koji je nastao kao zajednička inicijativa ministara dviju zemalja.

Pruga će omogućiti dalje jačanje privredne aktivnosti između Srbije i BiH.

Također, kada je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd ministar Vesić je istakao da će dio autoceste Sremska Rača-Kuzmin biti završen do kraja godine.

Sagovornici su pojasnili da se trenutno radi i na rekonstrukciji mostova na Drini, između Srbije i BiH.

Ministar Forto naglasio je kako je nakon prvog sastanka sa Vesićem iniciran razvoj digitalizacije prometnih dozvola.

"Poslovna zajednica koja se bavi prijevozom u regiji moći će digitalizirati sve što je potrebno kako bi se omogućio neometan prelazak preko granice", naveo je Forto.

Na koncu ministar Forto pozvao je ministra Vesića 6. i 7. juna u Sarajevo, kada će sa partnerima iz cijele regije i EU razgovarati o drugim projektima, a pogotovo o onima iz željezničkog sektora, kada se očekuje i potpisivanje sporazum o zajedničkom investiranju u željeznički koridor.