U dogovoru sa Crnom Gorom
48

Forto: Naredne godine krećemo u izgradnju mosta preko Šćepan Polja

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto ugostio je danas u Sarajevu i ministra prometa i pomorstva Crne Gore Filipa Radulovića, a dogovoreni su i neki konkretni projekti koji će se realizovati u narednom periodu.

Forto je izrazio zadovoljstvo što je ministar Radulović došao i istaknuo je da su razgovarali o konkretnim stvarima, kazavši kako su napravili neke dogovore, a neke stvari su i potpisali.

"Imamo u planu da pokrenemo projekat Šćepan polje, to je cesta koja nas sve boli. Dogovorili smo se da ćemo projekat započeti sljedeće godine izgradnjom mosta na lokaciji Hum", kazao je Forto.

Također, saopštio je da će naredne godine pokrenuti proces zaduživanja za izgradnju pristupnih cesta sa obje strane. Također, naveo je kako je BiH spremna da podrži inicijativu za jadransko-jonsko inicijativu. Potom se obratio crnogorski ministar Radulović.

"Dobar početak saradnje dvije prijateljske države, države koje imaju bogatu historiju. Pokrenuli smo tri ključna pitanja, Most na Tari do Huma, brza cesta Bijelo Polje - Pljevlja do Goražda što će dalje otvoriti autoput do Sarajeva te pitanje jadransko - jonskog autoputa", istakao je Radulović.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS-a Nedeljko Čubrilović kazao je kako se nada da će se sa projektima krenuti što prije, a da se neće vrijeme gubiti po "sastančenjima".

Radnom sastanku su, pored ministara, prisustvovali i predstavnici EBRD-a.

Direktor svjetske banke za Crnu Goru i BiH Christopher Sheldon izjavio je kako se nada da će sa realizacijom dogovorenih projekata krenuti do ljeta 2024. godine.