Bez državnog zakona
13

Firma iz RS-a želi biti državni distributer plina: Energetska zajednica se oglasila

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je kompanija BH-Gas uputila pismo Energetskoj zajednici u kojem ukazuje na to da je Regulatorna komisija Republike Srpske (RERS) objavila obavještenje o podnesenom zahtjevu za certifikaciju operatora transportnog sistema Gas promet Pale, stigao je odgovor iz ove evropske institucije.

Naime, iz BH-gasa su upozorili da Regulatorna komisija RS-a želi ovoj kompaniji dodijeliti certifikat operatera transportnog sistema u RS-u. Iz BH-Gasa kažu da ovaj postupak ne bi bio toliko zanimljiv da postoji zakon o gasu na državnom nivou kojim bi bilo uređeno certificiranje transportnih kompanija.

"Želimo prijaviti Energetskoj zajednici da će RERS prijedlog odluke certifikacijskog dokumenta dostaviti na odlučivanje vama kao nadležnom tijelu po Zakonu o gasu RS. Molim da se pokrene postupak za obustavljanje ove certifikacije, jer država BiH nema zakon o gasu, nema nacionalno regulatorno tijelo, nema pravila rada transportnog sistema koja je odobrilo nacionalno regulatorno tijelo, posebno iz razloga što bi se njime moralo propisati balansiranje, upravljanje zagušenjima, raspodjela kapaciteta na ulazu prirodnog gasa u BiH", stoji u pismu direktora BH-Gasa Jasmina Salkića.

Pismo iz Energetske zajednice
Pismo iz Energetske zajednice

Sekretar Energetske zajednice Janez Kopač u dopisu Salkiću navodi da nisu obaviješteni o bilo kojem postupku u vezi s ovim.

"Ukoliko to bude i zatraženo, postupat ćemo u skladu s Trećim energetskim paketom te vas o tome odmah obavijestiti. Sekretarijat ponavlja svoj dugogodišnji stav prema kojem se Bosna i Hercegovina prije svega mora usredotočiti na korigovanje ozbiljnih kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici i Trećeg energetskog paketa kada je riječ o plinu. Pozivam vas i sve ostale relevantne sudionike u Bosni i Hercegovini da krenete naprijed u reformama toliko potrebnim vašoj državi za dobrobiti vaših građana", kaže se u pismu koje potpisuje Kopač.

Također, iz BH-Gasa su ponovo ukazali na slučaj potpisivanja sporazuma o gasifikaciji Rafinerije Brod između Hrvatske i RS-a, a da BiH niko ništa nije pitao, iako se radi o međudržavnoj gasnoj interkonekciji.

Kopač mu, pak, odgovara da su, što se tiče provedbe hrvatskog Zakona o energetici i toga kako ga nacionalne kompanije tumače, a u kontekstu pojma direktnog plinovoda, njihove nadležnosti strogo ograničene i da im nedostaju pravni mehanizmi da bi istražili ove aktivnosti Hrvatske.