Novi partneri
4

FIPA: Iran ne ulaže u BiH, ali se nakon podizanja sankcija očekuju prvi investitori

Klix.ba
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija kako bi razgovarali o mogućnostima suradnje na povećanju iranskih investicija u BiH, povezivanju iranskih investitora sa nosiocima projekata u BiH, te povezivanju privrednika dviju zemalja radi jačanja izvoza.

Milinić je informirao ambasadora Heidarija da u BiH nema iranskih investicija, te da se nakon ukidanja sankcija očekuje i dolazak prvih investitora iz Irana, s obzirom da BiH nude velike mogućnosti za strana ulaganja, te da BiH računa na investicije iz ove prijateljske zemlje. Privredni odnosi su na niskom nivou i oni ne prate dobre političke i kulturne odnose.

Ambasador je informiran o sektorima koji bi mogli biti interesantni iranskim investitorima, statusu stranih investitora u BiH, trenutno raspoloživoj bazi investicionih projekata koja broji više od 200 projekata, te spremnosti i raspoloživosti FIPA-e da surađuje sa investitorima na upoznavanju sa uvjetima za ulaganje i implementaciji projekata.

Govoreći o zainteresiranosti bosankohercegovačkih privrednika za suradnju sa Iranom, direktor Milinić je spomenuo sastanak koji je održan u FIPA-i sa predstavnicima Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL), kao i nadležnim ministrom energetike Tuzlanskog kantona, koji su iskazali želju za ponovnim uspostavljanjem suradnje sa iranskim kompanijama sa kojima su surađivali u periodu prije sankcija.

Ambadaor Heidari je istakao spremnost da radi zajedno sa FIPA-om na povezivanju privrednika dvije zemlje, pri tome navodeći vizni režim BiH koji usporava proces povezivanja privrednika. Također je istakao da se o Bosni i Hercegovini vrlo malo zna u Iranu, te su u ovom smislu predložene aktivnosti koje će u bliskoj budućnosti doprinijeti širenju informacija o BiH na ovom impozantnom tržištu.

Predloženo je potpisivanje MoU radi jače suradnje nadležnih institucija u sferi stranih ulaganja, te je istaknuta potreba za većim prisustvom bh. predstavnika na privrednim manifestacijama koje se održavaju u Iranu radi promocije zemlje.