Privreda
1

Festival "Hrana sa sevdahom" u Sarajevu od 25. do 28. aprila

FENA
Festival hrane i muzike pod nazivom 6. Gastro Eko-Fest - Sarajlicious 2013. (GEF), koji se održava pod sloganom "Hrana sa sevdahom“, a u okviru kojega će se održati niz edukativnih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja, bit će održan od 25. do 28. aprila na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.

Tokom Festivala bit će održane i podmanifestacije pod nazivima: "Šta sadrži i kako se spravlja Bosanski lonac“, "Burek Story“, "Dan džema“ i "Šta su jeli naši stari“, a sa svojim specijalitetima će se predstaviti i najbolji bh. kulinarski virtouz - Sadeta Ajdinović iz restorana ASDŽ koja će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela.

Posebna atrakcija GEF-a jeste program pod nazivom "Dan ćevapčića“ u kojoj će ovaj poznati sarajevski brend predstaviti sarajevske ćevabdžinice Petica, Hodžić, Željo, Nune, Dženita i druge i tokom kojih će se posjetiocima Festivala besplatno dijeliti određeni broj porcija ovog proizvoda.

Sadržaje ovogodišnjeg GEF-a upotpunit će ekološka akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu“.

Cilj ove tradicionalne manifestacije je da se širokom auditoriju predstavi bogato kulturno naslijeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove i originalne nošnje i običaje i rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prisustvo velikog broja turista, gostiju grada i predstavnika medija doprinijet će da ovaj događaj prenese sliku o bogatoj BiH gastronomskoj ponudi, praćenoj originalnom bosanskohercegovačkom tradicionalnom muzikom i plesovima, koju ove godine izvode članovi KUD Gajret te tradicionalnim nošnjama bh. podneblja, navode iz Gastro-Eko Festa.