{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalni zavod za geologiju Sarajevo partner međunarodnog projekta o geotermalnoj energiji

Klix.ba
19.4.2018. u 13:06
27
4
Federalni zavod za geologiju Sarajevo partner međunarodnog projekta o geotermalnoj energiji
27
Federalni zavod za geologiju Sarajevo partner međunarodnog projekta o geotermalnoj energiji
U januaru 2017. godine započela je realizacija projekta „DARLINGe – Danube Region Leading Geothermal Energy“ u okviru programa „Interreg – Danube Transnational Programme“.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.525.760,70 eura, od čega Evropski fond za regionalni razvoj - ERDF sufinansira 1.612.249,99 eura i Instrument pretpristupne pomoći II – IPA II fond 534.646,6 eura, prema Ugovoru o grantu DTP1-099-3.2. Dakle, 85 posto budžeta projekta finansiraju evropski fondovi ERDF i IPA II, a 15 posto je doprinos projektnih partnera, kroz učešće u radu. Projekt će trajati 30 mjeseci.

U projektu učestvuje ukupno 15 projektnih partnera (10 ERDF i 5 IPA partnera) iz šest država - Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Rumunije i 7 pridruženih strateških partnera (iz zemalja korisnica ERDF). Projektni partneri su geološki zavodi, fakultet, industrija, regionalne razvojne agencije i agencije za energiju, ministarstva i opštine. Federalni zavod za geologiju Sarajevo (FZZG) je partner u projektu.

Projektno područje, sa površinom višom od 92.000 kilometara kvadratnih, obuhvata centralne i jugoistočne dijelove Dunavskog Regiona, odnosno južnu Mađarsku, sjeveroistočnu Sloveniju, sjeverne dijelove Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te zapadnu Rumuniju.

Glavni cilj projekta je povećati održivo i energetski efikasno korištenje dubokih geotermalnih potencijala u sektoru grijanja.

Specifični ciljevi su:
- povećati korištenje geotermalne energije i doprinijeti uvođenju energetski efikasnih kaskadnih sistema korištenja;
- razviti primjenjive alate (metodologije), koji se sastoje od tri komplementarna modula za održivo upravljanje geotermalnim rezervoarima: a) „bencmark“ metodologija procjene trenutnog korištenja geotermalne energije, b) „decision tree“ – vodič koji će pomoći potencijalnim investitorima da razviju nove projekate i c) plan za smanjenje geoloških rizika;
- unaprijediti saradnju zainteresovanih strana u ciju podsticanja geotermalnog razvoja.

Kao glavni rezultat, ističe se jačanje saradnje u Dunavskom Regionu u oblasti geotermalne energije i povećavanje korištenja geotermalne energije u sektoru grijanja, kao i smanjenje ovisnosti od uvoza fosilnih goriva.

Glavni izlazni dokumenti projekta su: Geotermalna informaciona platforma Dunavskog Regiona – DRGIP (interaktivni web portal), Transnacionalna strategija geotermalne energije i Akcioni plan, alati testirani na tri prekogranična pilot područja, aplikativne geotermalne karte i edukativni materijali.

Do sada su urađeni različiti izvještaji o delineaciji i karakterizaciji dubokih geotermalnih rezervoara sa geološkim i geotermalnim kartama, regulatornom okviru u EU i u zemljama učesnicama projekta, postojećim mjerama podrške za razvoj geotermalne energije, stanju trenutnog korištenja geotermalne energije i najboljim praksama korištenja, izvještaj o analizi sektora grijanja, SWOT analiza navedenih izvještaja i drugi brojni materijali, koji mogu biti korisni za razvoj geotermalne energije i održivo upravljanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: