Stalno poboljšanje
5

FBiH najviše uvozila energente i dizelaše, s Austrijom i Crnom Gorom zabilježen suficit

Piše: M. N.
Ukupan obim robne razmjene Federacije BiH (FBiH) sa inozemstvom za period januar-oktobar 2017. godine iznosi 16.248.299 KM. Najviše su se izvozili dijelovi sjedišta, legure aluminija, električna energija, koks i dr., dok smo najviše uvozili energente i automobile sa dizel motorom.

Najveći iznos vanjskotrgovinske razmjene ostvaren je sa zemljama članicama Evropske unije i iznosi 69,1 posto od ukupne robne razmjene FBiH. Učešće izvoza u EU u ukupnom izvozu FBiH je 73,4 posto, dok je učešće u ukupnom uvozu 66,6 posto.

"Izvoz bilježi rast tokom cijele godine. Već u prvih 10 mjeseci ove godine ostvaren je značajan rast izvoza i u odnosu na 2016. godinu povećan je za 16,7 posto, a uvoz za 14 posto", rekao je pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku Amer Korić.

Prema Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK), najveće učešće u izvozu FBiH odnosi na grupu "industrijski proizvodi" (71,9 posto) od ukupnog izvoza FBiH, dok je učešće ove grupe u uvozu 56,3 posto. Grupe "hrana, žive životinje, ulja, masti i voskovi životinjskog i biljnog porijekla, pića i duhan" imaju najmanje učešće u izvozu FBiH (5,5 posto), dok u uvozu u FBiH najmanje učešće ima grupa "sirove nejestive materije, osim goriva" (2,2 posto).

Najznačajniji partneri FBiH za izvoz u 2015., 2016. i za prvih deset mjeseci 2017. godine su Njemačka, Hrvatska, Italija, Austrija i Slovenija, dok su najznačajniji partneri za uvoz u istom periodu bile Hrvatska, Njemačka, Italija, Srbija i Kina. U prvih deset mjeseci 2017. godine, FBiH je ostvarila pozitivan vanjskotrgovinski saldo (izvoz veći od uvoza) s Austrijom i Crnom Gorom.

"Stopa izvoza u Austriji veća je nego u 2015. i 2016. godini i interesantno je da s ovom zemljom imamo pozitivan bilans. Najveći negativan trgovinski saldo FBiH ima s Italijom i Hrvatskom i on iznosi 29,8 posto od ukupnog deficita FBiH. Kada bi se ovo popravilo, situacija bi se generalno mogla promijeniti", rekao je Korić.

Pozitivan bilans FBiH ima i s Crnom Gorom u koju smo najviše izvozili željzne šipke, električnu energiju i ostala željeza i čelične konstrukcije, dok smo najviše uvozili aluminij, električnu energiju te kobasice, parmezan i slični hranu.

U Austriju smo izvozili legure od aluminija, dijelove za kotrljajuće ležaje i izolovane električne povodnike, a uvozili proizvode od kalaja, dijelove za električne motore i generatore i pletene materijale.