{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FAO: Brza hrana podriva svjetsku ekonomiju

F
4.6.2013. u 14:01
3
4
FAO: Brza hrana podriva svjetsku ekonomiju
3
FAO: Brza hrana podriva svjetsku ekonomiju
Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) navela je da se gojaznost i nekvalitetna ishrana značajno odražavaju na globalnu ekonomiju, pozivajući vlade da investiraju u zdravu ishranu, jer bi ona donijela velike ekonomske i društvene koristi.
Smanjena produktivnost i rast troškova u zdravstvu povezani s nekvalitetnom ishranom mogli bi da odnesu i do pet posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) odnosno 3,5 biliona dolara godišnje, navodi FAO, prenosi agencija France Presse.

Organizacija u svom godišnjem izvještaju navodi da 12,5 posto svjetske populacije ne podmiruje ishranom potrebe organizma za energijom, dok se 26 posto djece u svijetu ne hrani dovoljno kvalitetno.

Oko dvije milijarde ljudi pati od nutritivnih nedostataka, a 1,4 milijarde je gojazno, među kojima je 500 miliona izuzetno gojaznih, navodi FAO.

Urbanizacija, životni stil koji podrazumjeva puno sjedenja i sve veća dostupnost brze hrane
predstavlja značajne izazove u borbi s gojaznošću, ali bi koristi od te borbe bile višestruke, smatra FAO.

- Investiranje u smanjenje nutritivnih nedostataka bi, recimo, rezultiralo boljim zdravljem, manjom smrtnoščhu djece i većom zaradom u budućnosti - navodi FAO.

Stručnjaci navode da su nutritivni nedostaci, kao što su manjak vitamina, gvožđa i joda, veoma česti u zemljama u razvoju. Smatra se da svjetski BDP godišnje gubi oko dva do tri posto, odnosno 1,4 do 2,1 biliona dolara, zbog slabog kvaliteta ishrane, dok su, iako ne postoje precizni podaci o troškovima gojaznosti po privredu, troškovi bolesti do kojih gojaznost može da dovede iznosili oko 1,4 biliona dolara 2010..

FAO poziva svjetske lidere da ulažu u zdravu hranu i promovišu proizvodnju voća, povrća i mahunarki, kao i životinjskih proizvoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: