{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fabrika obuće Bema premašit će prošlogodišnji izvoz

S
14.9.2014. u 12:05
3
16
Fabrika obuće Bema premašit će prošlogodišnji izvoz
3
Fabrika obuće Bema premašit će prošlogodišnji izvoz
Tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banja Luka, Marinko Umičević, očekuje da će ove godine izvoz premašiti prošlogodišnji koji je iznosio 14 miliona KM, navodeći da je za šest mjeseci izvezeno 771.607 pari obuće.
Umičević je rekao Srni da fabrika dnevno proizvodi od 8.000 do 10.000 pari obuće, a na mjesečnom nivou oko 128.600 pari.

"Godišnja proizvodnja je 1.543.212 pari obuće, a sve cipele pravimo za strane partnere", naveo je Umičević i najavio da će "Bema" početi da pravi vlastitu cipelu, te da će, vjerovatno, početkom oktobra lansirati svoj brend.

On je podsjetio da fabrika radi lon-poslove za renomirane svjetske proizvođače, te da se bavi proizvodnjom visokomodne i dječije obuće, treking i kućnog programa.

Umičević kaže da će "Bema" nastaviti saradnju i proizvodnju patika za golf za njemački "Adidas" u zavisnosti od potreba tržišta s obzirom na to da je riječ o skupoj i zahtjevnoj obući.

On je pojasnio da jedan par ovih patika košta oko 500 eura, jer je izrada veoma zahtjevna i radi se laserom i graviranjem - sito štampom.

Umičević ističe da je 70 posto problema privrede na nivou BiH, gdje su carinska i monetarna politika, zakoni i novac.

On smatra da je neophodno obezbijediti povrat PDV-a na prevoz i topli obrok, što bi "Bemi" donijelo 100.000 KM mjesečno, te dodao da ova fabrika zbog nerealnog kursa marke godišnje gubi šest miliona KM.

Umičević je podsjetio da je "Bema" sa radom počela 2. augusta 2004. godine u zakupljenom prostoru nekadašnje fabrike "Bosna obuća", da trenutno zapošljava 1.350 radnika u pogonima u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu, te da je planirano da do marta bude zaposleno još 500 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: