Privreda
0

Fabrika obuće "Aida" otpremila 30 radnika u penziju

FENA
Vlada i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona uspjeli su pomoći uposlenicama Fabrike obuće "Aida" da odu u zasluženu penziju.

U proteklom periodu izmirena su dugovanja i uvezan je radni staž, zbog čega je upriličena svečanost za 30 radnica koje su primile rješenje za odlazak u zasluženu penziju.

"Kod privatizacije Rudnika krečnjaka Vijenac mi smo po zakonu imali pravo 15 posto sredstava usmjeriti na eskrow račun. Tim sredstvima smo uvezali radni staž za sve radnice koje su stekle uslove za penziju", rekao je je Ishak Gergić, pomoćnik ministra za industriju u Vladi TK-a.

Četrdeset godina radnog staža zaokružila je i Emira Lukić, koja s ponosom ističe radost zbog odlaska u penziju.

"Cijeli rat sam radila, bilo je prekrasnih dana, mladost je to bila, puno nas je bilo, ali mi nikada nije palo napamet da napustim i da odem u druge pogone", kazala je Lukić.

Frabrika "Aida" trenutno ima 330 radnika, a, kako kaže direktor Zejćir Mehić, sljedeći koraci ove fabrike su povećanje obima poslova i rad na organizaciji društva.

Do kraja ove godine u Fabrici obuće "Aida“ će još samo jedna uposlenica steći pravo za odlazak u penziju, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.