U Dubaiju
25

EXPO 2020 kao prilika koja se ne propušta

N. C.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
EXPO 2020 Dubai impresivan je događaj koji se održava od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine i tokom kojeg će Dubai postati centar svijeta.

Ova najveća svjetska izložba po mnogočemu je posebna. Naime, EXPO 2020 je prva svjetska izložba koja se održava na području Bliskog istoka, Afrike i južne Azije. Također, ovo je prvi put da je EXPO odgođen, a ne otkazan. Prvobitni datum održavanja bio je oktobar 2020.-mart 2022. godine, no zbog pandemije COVID-19 organizator je bio primoran napraviti odgodu, ali je naziv EXPO 2020 ipak zadržan.

Ova svjetska izložba će biti zapamćena i po rekordnom broju učesnika, ali i po broju posjetilaca. Ukupno 192 zemlje svijeta će se predstaviti na ovom sajmu poduzetništva, dok se tokom održavanja izložbe očekuje da će EXPO 2020 privući 25 miliona posjetitelja, odnosno privatnih i poslovnih subjekata, predstavnika nacionalnih vlada zemalja i drugih. Tu su i virtualni posjetitelji pa se očekuje ukupan doseg od preko tri milijarde ljudi što je odlična prilika za sve učesnike da svoje zemlje prezentiraju na najbolji mogući način.

O značaju učešća na EXPO izložbi za bilo koju zemlju možda najbolje govori činjenica kako se radi o manifestaciji koja se održava od sredine 19. stoljeća pa do danas. Prva svjetska izložba održana je u Londonu 1851. godine, nakon čega ovakav koncept postaje popularan i organizuje se u načelu svake pete godine, kako bi se na jednom mjestu predstavili naučni, tehnološki, ekonomski i društveni napredak, sa ciljem poboljšanja znanja čovječanstva.

EXPO svjetske izložbe baštine tradiciju predstavljanja najznačajnih dostignuća i inovacija iz različitih oblasti koje su doslovno promijenile svijet. Neki od izuma koji su po prvi put predstavljeni upravo na svjetskim izložbama su telefon, telegraf, prvi uzorci napravljeni od plastike, revolver, pisaća mašina, dizel motor i mnogi drugi.

U savremenom dobu, svjetske izložbe su globalni događaji posvećeni pronalaženju rješenja za izazove sa kojima se čovječanstvo suočava, ali i most koji povezuje kompanije, međunarodne organizacije, vlade i građane, koji razmjenjujući ideje i najbolje prakse, pronalaze rješenja i razvijaju nove oblike saradnje. Bosna i Hercegovina će također biti učesnik EXPO 2020 Dubai, čime se nastavlja redovno učešće naše države na svjetskim izložbama od 1998. godine. Priliku da se predstave na izložbi imat će najmanje 50 privrednika iz cijele države. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će, kao nosilac aktivnosti, provesti vrlo transparentan online proces prijavljivanja i odabira privrednika koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a pored preduzetnika priliku da se predstave cijelom svijetu i daju svoj doprinos promociji jedinstvene bosanskohercegovačke tradicije i kulture dobiti će i umjetnici.

Učešće na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai je jedinstvena prilika za globalnu promociju Bosne i Hercegovine, koja treba da doprinese jačanju prepoznatljivosti naše zemlje i njenih potencijala, kao i privlačenju investitora i turista. Da je nastup na ovakvom događaju prilika koja se ne propušta potvrdili su nam i naši sagovornici, eminentni stručnjaci iz oblasti ekonomije.

"Za jednu državu i kompanije iz te države učešće na jednom svjetskom sajmu znači višestruku korist. To, između ostalog, znači potvrdu vlastitih kapaciteta države i kompanija, odnosno da imaju šta prezentirati svjetskoj javnosti, potvrdu primjerenog kompleksnog boniteta u svjetskim razmjerama, ali i priliku da se neposredno vidi šta i kako druge države i kompanije konkretno rade. Nadalje, to je šansa da se procijene vlastite konkurentske sposobnosti i dostignuća, steknu nova važna saznanja o svjetskim trendovima, uspostavi nova saradnja u raznim oblastima sa međunarodnim kompanijama i državama, stvori realan osnov za učešće u međunarodnoj podjeli rada te doprinose povećavanju svog ukupnog prihoda i BDP svoje zemlje", naglašava dr. Željko Šain, doktor ekonomije i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Za privrednike iz BiH predstavljanje na ovoj svjetskoj izložbi znači konkretizaciju ovoga svega što sam spomenuo. Također, to znači da se prezentacija vrši u prijateljskom okruženju, tržištu velikih kupovnih moći, veoma bitnom za međunarodnu razmjenu roba i usluga koje može dati BiH. Biti dio ove izložbe svjetskih razmjera je prilika koja se ne propušta.

To potvrđuje i aktuelni Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, dr. Kemal Kozarić te dodaje: "Imao sam čast da budem član delegacije BiH na svjetskoj izložbi koja se održavala Lisabonu 1998. godine. Privilegija je imati priliku posjetiti Svjetsku izložbu i posebno na neki način imati priliku biti učesnik svjetske izložbe privrede. Zaista vjerujem da su svjetske izložbe jedinstvena prilika da prikažemo naša dostignuća i one su stoga potvrda da privrednici idu ispred politike. Mislim da je učešće na EXPO 2020 jedinstvena prilika za prezentaciju i stoga čestitam Vladi Kantona Sarajevo što je imala sluha i razumijevanja, jer bi zaista bila velika šteta da se Bosna i Hercegovina nije pojavila ove godine."

Ovaj bivši guverner Centralne banke BiH i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dodaje da su benefiti pojavljivanja na Svjetskoj izložbi ogromni.

"Svi koji se predstave na EXPO 2020, imat će sigurno dobit, jer je to jedinstvena prilika da pokažu ono što je najbolje iz svoje zemlje. Kada su u pitanju strateške prednosti Bosne i Hercegovine i njena konkurentska sposobnost doktor Šain na prvom mjestu ističe geografsku lokaciju i poziciju na tzv. na raskrsnici svjetova i nastavlja: „Tu je svakako i politički ugled kojeg baštinimo još iz bivše SFRJ i Pokreta nesvrstanih, plus naklonjenost civiliziranih dijelova država i ljudi, ali i do 1992. godine svjetski priznata industrija i naša privredna dostignuća. Ne zaboravite da je naš mentalitet dobrog domaćina posebno prepoznatljiv po Zimskim olimpijskim igrama iz 1984. i tradicionalnom i svjetski poznatom Sarajevo film festivalu", dodaje doktor Šain.

Naše prednosti poput zdrave hrane, vode i pića, turistička i ugostiteljska ponuda privlače putnike da nas posjete i upravo je EXPO 2020 šansa da se dodatno čuje za našu bogatu i raznovrsnu ponudu u ovom pogledu.

"BiH mala i srednja poduzeća prate svjetske trendove tako da su tehnološke inovacije na zavidnom nivou primjene. Uzmite samo primjer bosanskohercegovačke drvne industrije gdje naše firme rade za poznata svjetska imena poput IKEA i proizvode gotove proizvode, namještaj, opremu i slično, što znači da je kvalitet već prepoznat", zaključuje ambasador Kozarić.

Jedno je sigurno – EXPO 2020 je u toku i održava se uprkos nedaćama s kojima se svijet trenutno suočava. Ova najveća svjetska prilika za promociju kulture i privrede koja se organizuje svakih pet godina je prilika i za našu zemlju, Bosnu i Hercegovinu da pokaže i dokaže da je spremna da prati svjetske trendove, iskoristi priliku i dočeka budućnost na pravi način, unapređenjem inovativnosti, nauke i primjenom tehnoloških rješenja.