Česka ima novi prijedlog
2

Evropska unija sutra razmatra ograničavanje cijene ruskog plina: Da li će članice naći kompromis?

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje Evropske unije sutra će razmatrati prijedlog o ograničavanju cijena gasa na niže nivoe od do sada predloženih, prije nego što se u ponedjeljak sastanu ministri energetike Unije kako bi pokušali da odobre tu mjeru.
Uprkos višemjesečnim pregovorima i dva hitna sastanka ministara oko prijedloga EU za gornju granicu, zemlje članice nisu postigle dogovor oko toga i nisu sigurne da li bi to moglo ublažiti ili zapravo pogoršati evropsku energetsku krizu.

Češka Republika, koja je rotirajućim pravilom sada predsjedavajuća EU, pripremila je novi plan kako bi pokušala prekinuti zastoj, a koji će se naći na razmatranju sutra, piše Reuters.

Njihov prijedlog bi pokrenuo gornju granicu ako cijene ugovora o plinskom čvorištu holandske Title Transfer Facility (TTF) pređu 188 eura po megavat-satu tokom tri dana.

To je daleko niže od 275 eura/MWh koji je prvobitno predložila Evropska komisija, a koje su zemlje, uključujući Belgiju, Poljsku i Grčku, odbacile kao previsoku. Rekli su da ta granica mora biti ispod 200 eura ako se želi uhvatiti "u koštac" s visokim cijenama plina koje su povećale račune potrošača.

Podsjetimo ćemo, Rusija je bila najveći snabdjevač EU gasom prije nego što je napala Ukrajinu u februaru. Moskva je od tada prekinula većinu izvoza gasa koji šalje u Evropu, što je izazvalo skok cijena i rekordno visoku inflaciju.

Ali najveća evropska tržišta gasa Njemačka, Nizozemska i Austrija protive se ograničenju, za koje kažu da bi moglo poremetiti funkcionisanje energetskih tržišta kontinenta i preusmjeriti prijeko potreban teret gasa u druge regije gdje cijene nisu ograničene.