Odgovori na izazove
29

Evropa se sprema za zimu bez ruskog gasa: Takav scenarij sve je izvjesniji

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Evropska komisija planira odgovor za sve scenarije u vezi sa tokovima gasa kroz ruski gasovod Sjeverni tok 1, uključujući mogućnost da isporuke ne počnu u četvrtak kada bi održavanje gasovoda trebalo biti završeno.

"Radimo na svakom mogućem scenariju, a jedan od scenarija koji moramo uzeti u obzir u planiranju za vanredne situacije je mogućnost da se dostavljanje gasa ponovno ne pokrene", rekao je danas portparol izvršne vlasti Evropske unije.

Wall Street Journal je ranije objavio da Evropska komisija nije očekivala da će Sjeverni tok 1 ponovo biti pokrenut nakon redovnog godišnjeg 10-dnevnog održavanja, citirajući evropskog komesara za budžet Johannesa Hahna.

"Radimo na pretpostavci da se Sjeverni tok 1 neće vratiti u funkciju", rekao je Hahn.

Komisija svoje planiranje za vanredne situacije u vezi isporuke plina tokom ove zime zasniva na pretpostavci da bi moglo doći do potpunog zaustavljanja dostave ruskog gasa u Evropu.

Pretpostavka je da Gazprom više neće isporučivati ​​gas Evropi, prenosi Reuters.

Komisija će u srijedu objaviti planove o tome kako bi zemlje EU mogle smanjiti potražnju za plinom, dok se Brisel priprema za nastavak pada isporuke ruskog plina pokušajima da popuni skladišta plina prije zime.

Nacrt plana EU koji je vidio Reuters, predlaže državama da pokrenu finansijske poticaje kompanijama kako bi one smanjile upotrebu plina te koristile državnu pomoć kako bi podstakle industrije i elektrane da pređu na druge vrste goriva.

Zvaničnici EU rekli su da Komisija također razmatra postavljanje ciljeva članicama za suzbijanje korištenja plina, ali da su u toku rasprave o tome da li će takvi ciljevi biti obavezujući ili dobrovoljni.