Nakon Brexita
24

EU spremna suspendovati trgovinske protokole sa Velikom Britanijom zbog Sjeverne Irske

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dogovor poznat kao "Protokol za Sjevernu Irsku" bio je dio sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU. Prema njegovim odredbama, potrebne su provjere roba koje ulaze u Sjevernu Irsku iz ostatka države a kreću se ka tržištu EU.

Posebni aranžmani uspostavljeni su za područje Sjeverne Irske nakon što su građani Velike Britanije glasali za izlazak iz EU 2016. godine, zbog činjenice da je to jedini dio te države koji ima kopnenu granicu sa EU. Prije Brexita, bilo je jednostavno omogućiti transport roba preko granice jer su obje strane pratile iste evropske carinske propise, što je značilo da prilikom procesa uvoza ili izvoza nije bilo potrebe za provjerama ili dodatnom papirologijom.

Nakon Brexita, uspostavljen je novi sistem trgovine jer EU ima rigorozan sistem uvoza hrane i carinskih provjera određenih proizvoda poput mlijeka i jaja, koji se uvoze iz država koje nisu članice bloka.

Pitanje granice je posebno osjetljivo u Sjevernoj Irskoj zbog izazovne političke historije tog regiona.

EU i Velika Britanija potpisale su 1998. godine sporazum koji štiti mir jer je to tada bio apsolutan prioritet a Protokol o trgovini Sjeverne Irske sada je dio međunarodnog prava.

Stranka Demokratskih unionista, najveća politička partija Sjeverne irske odbija učestvovati u dogovoru ukoliko se ne riješe sva nametnuta pitanja, dok je vlada Velike Britanije također kritizirala provedbu sporazuma budući da on nameće široke protokole kojima se gubi vrijeme i troše resursi.

EU će vjerovatno brzo pokrenuti postupke zbog kršenja sporazuma protiv Velike Britanije i suspendovati njihov trgovinski sporazum ako vlada Borisa Johnsona predloži zakon kojim će opozvati svoje obaveze u vezi sa trgovinom Sjeverne Irske.

Evropska komisija bila bi odgovorna za preporuku pravca djelovanja, dok bi za konačnu odluku o detaljima i vremenu potrebnim za provedbe mjera bila potrebna podrška država članica.

Osim što bi time zamrznuli povlašteni pristup koji britanske kompanije imaju na jedinstvenom tržištu EU, Komisija bi također zaustavila razgovore o statusu Gibraltara.

Londonski Times je ranije izvijestio da je vlada napravila nacrt zakona za jednostrano ukidanje velikih dijelova sporazuma nakon što je izgubila povjerenje u pregovore. Takvo djelovanje izazvalo bi reakcije EU.

Potpredsjendik Evropske komisije Maroš Šefčovič upozorio je da je protokol dio međunarodnog sporazuma i da pregovori o njegovom sadržaju nisu opcija.

"EU je mnogo radila na prijedlogu rješenja, uključujući i olakšavanje trgovine medicinskim sredstvima koja ulaze u Sjevernu Irsku", kazao je Šefčović.