Važna podrška
15

EU donira 3,5 miliona eura za tehničku pomoć i pripremu gradnje tunela Prenj

S. H.
Evropska unija donirat će Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine 3,5 miliona eura.
Vršilac dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisat će s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o grantu za tehničku pomoći kojim EU pruža finansijsku podršku za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj.

Potpisivanju ugovora u svojstvu svjedoka ispred Delegacije EU u BiH prisustvovati će Antonella Di Sandri, šefica Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu.

Ugovor o grantu, koji je vrijedan 3,5 miliona eura. Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je septembar ove godine, a rok za završetak projekta je august 2030. godine.

Tunel Prenj će biti na dionici autoputa između Konjica i Mostara, bit će najduži tunel na Koridoru 5C, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu. Preciznije, njegova dužina će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 miliona eura te da će trajati šest godina.

Projekat izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato ko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka da suglasnost na kombinirani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela, rekli su ranije iz Autocesta FBiH.