Privreda
0

EP BiH subvencionirala najugroženije sa više od 600.000 KM

FENA
Zgrada Elektroprivrede BiH
Zgrada Elektroprivrede BiH
Za pet mjeseci od početka primjene odluke Vlade Federacije BiH o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimulaciju energetske efikasnosti, JP Elektroprivreda BiH izvršila je subvencioniranje najugroženijih kategorija kupaca u iznosu 608.228 KM.

Subvencioniranjem su obuhvaćeni kupci električne energije iz kategorije domaćinstava, koji ostvaruju pravo na najniži iznos penzije isplaćene od Federalnog Zavoda MIO/PIO u tekućem mjesecu, te kupci koji ostvaruju pravo na stalnu novčanu naknadu u službama odnosno centrima za socijalni rad u Federaciji BiH.

Na osnovu dobivenih podataka ovih institucija, a prema preduvjetu za ostvarivanje prava na subvenciju - mjesečnoj potrošnji električne energije koja ne prelazi 268 kWh, do sada je distribuiran 179. 671 račun za električnu energiju umanjen za iznos subvencije.

Primjena Odluke Vlade FBiH započela je 1. augusta 2011. godine. Pravo na subvenciju kupac može ostvariti samo na jednom mjernom mjestu u iznosu maksimalno 5,5 KM mjesečno, ovisno o količini utrošene električne energije u obračunskom razdoblju, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.