Za zaštitu okoliša
50

EP BiH: Primjenjujemo zahtjeve EU za oporezivanje emisije ugljendioksida

B. R.
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (Foto: N. G./Klix.ba)
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (Foto: N. G./Klix.ba)
U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH) tvrde da primjenjuju zahtjeve Evropske unije za oporezivanje emisije ugljendioksida (CO2).

Izvršni direktor EP BiH Senad Salkić je učestvovao na panelu posvećenom Mehanizmu za prilagođavanje granice ugljika (CBAM), odnosno oporezivanju emisija ugljendioksida, koji je u organizaciji Energetske zajednice održan u Briselu u okviru konferencije na kojoj je o Mehanizmu razgovarano, saopćili su iz EP BiH.

Kako je navedeno, raspravljano je o tome da li CBAM, koji bi prema ocjeni Evropske komisije trebalo da stupi na snagu od 2026.godine, s direktnim djelovanjem na uvoz energije, čelika, cementa, aluminija i umjetnog gnojiva u EU, predstavlja poticaj za uvođenje cijene ugljika, kakav je njegov očekivani utjecaj na privredu, znači li modernizaciju ili smanjenje, ako predstavlja kaznu, šta je nagrada.

EP BiH je kao dio Energetske zajednice, razumijevajući, kako je istaknuto, planove EU i nadolazeće obaveze po pitanju taksi na ugljendioksid, prva u Bosni i Hercegovini 2021., uvela kompanijski obračun takse i time jasno pokazala da je spremna pratiti zahtjeve EU.

Izvršni direktor EP BiH Senad Salkić na panelu (Foto: EP BiH)
Izvršni direktor EP BiH Senad Salkić na panelu (Foto: EP BiH)

Panelisti su, kako je naglašeno, zadovoljni dosadašnjim rezultatima EP BiH, posebno u domenu uvođenja EU sistema ETS (trgovanje emisijama stakleničkih plinova) te su podržali daljim naporima kompanije u prilagodbi poslovanja novim evropskim zahtjevima u vezi sa ostvarenjem klimatskih ciljeva.

Napomenuto je da je CBAM jedan od ključnih elemenata paketa EU "Spremni za 55 posto", koji podrazumijeva smanjenje emisija štetnih plinova do 2030. za 55 posto. Ispunjenje cilja podrazumijeva da će veliki zagađivači plaćati više za emisiju ugljendioksida i tako biti prinuđeni na promjenu proizvodnih procesa, manje štetnih po okoliš, što zahtjeva njihovu reorganizaciju.

CBAM, tj. CO2 carina na uvoz energije, čelika, cementa, aluminija i umjetnoga gnojiva iz inostranstva, trebalo bi spriječi da se proizvođači iz zemalja članica u međunarodnoj konkurenciji nađu u nepovoljnoj situaciji, odnosno onemogući da se napori EU u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova neutraliziraju uvozom proizvoda proizvedenih u zemljama izvan Unije u kojima su politike u području klimatskih promjena manje ambiciozne.

U radu panela učestvovali su Olha Stefanishyna, zamjenica premijera Ukrajine, predstavnici Evropske federacije trgovaca energijom, Uprave za poreze i carinsku uniju Evropske komisije te predstavnici Sjeverne Makedonije, saopćili su iz EP BiH.