Nezadovoljni odlukom
138

EP BiH: Općina Foča-Ustikolina ugrožava gradnju hidroelektrane od javnog interesa

B. R.
Općina Foča-Ustikolina (Foto: F. K./Klix.ba)
Općina Foča-Ustikolina (Foto: F. K./Klix.ba)
U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH) su nezadovoljni odlukom Općinskog vijeća Foča-Ustikolina da van snage stavi odobrenje za istražne radove o gradnji hidroelektrane na području ove lokalne zajednice.

Kako su saopćili iz ovog preduzeća, novi saziv vijeća je 18. marta donio ovakvu odluku. Za njih je to preokret kojim se ugrožava priprema gradnje, kako su ocijenili, značajne Hidroelektrane Ustikolina.

U EP BiH tvrde da je ugrožena dinamika investicionog ulaganja za istražne radove pokrenutih na osnovu saglasnosti Grada Goražda i Općine Foča-Ustikolina date prije dvije godine, a što je posljedica, kako su naveli, dugogodišnjeg djelovanja za uspostavljanje partnerskog odnosa s Općinom Foča-Ustikolina.

Smatraju da je riječ o isključivo političkoj odluci.

"Izmjena stajališta 18. marta ove godine u Općinskom vijeću Foča-Ustikolina, u najmanju ruku, predstavlja politički potez lokalne uprave kojim direktno ugrožava interese šire zajednice i realizaciju odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju gradnje HE Ustikolina javnim interesom, u smislu unapređenja kvaliteta života, racionalnog korištenja resursa, te ekonomske i energetske stabilnosti u regiji", istakli su u EP BiH.

Također tvrde da ovakva odluka utječe na realizaciju njihovih defnisanih opredjeljenja za povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u cilju dugoročnog osiguranja struje za zadovoljavanje potreba i energetske stabilnosti FBiH.

Napomenuli su da su aktivnosti za gradnju ove elektroenergetske građevine pokrenuli 2008. godine. Kako su saopćili iz EP BiH, njena snaga bi bila 60,48 megavati i godišnje bi proizvodila 237 gigavat-sati struje.

Podsjeili su da su pripremili tehničku dokumentaciju, uz pomoć domaćih preduzeća i stručnjaka, te uložili 1,6 miliona KM.