{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Energoinvest traži od Bevande mjere za spas domaće privrede

N
24.3.2014. u 13:00
6
48
Energoinvest traži od Bevande mjere za spas domaće privrede
6
Energoinvest traži od Bevande mjere za spas domaće privrede
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Bh. kompanije Energoinvest Sarajevo i Elektoinžinjering iz Banje Luke potpomognuti manjim bh. firamama odlučni su u borbi da participiraju u značajnim investicionim ulaganjima u elektroenergetski sektor, što je omogućeno deblokadom rada Elektroprijenosa.
Oni traže da se domaće ponude vrednuju najmanje za 20 posto bolje od inostranih, saznaje agencija Patria. Posebno u pogledu investicija u elektroenergetsku mrežu koje će iznositi više desetina miliona maraka.

Naime, na sastanku predstavnika 14 kompanija iz ovog sektora na kojem su prisustvovali i predstavnici Sindikata metalaca BiH, RS i KS, zaključeno je da se pokrene inicijativa za izmjene u postojećem pravnom okviru, a kojim bi se poboljšali uslovi za nastup domaćih firmi u projektima iz elektroenergetskog sektora.

Upućeno je i pismo Vjekoslavu Bevandi, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem se, navodi, da još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, a da privredna društva na domaćem tržištu posluju u nepovoljnom ambijentu.

"Uvjete poslovanja karakterišu neadekvatna promocija domaće privrede. Potrebno je podići nivo njihove konkurentnosti, jer praktično još uvijek traje obnova BiH. Dosadašnja iskustva govore da strani ponuđači samo pro-forme angažuju domaće firme kako bi zadovoljili uslove za primjenu preferencijalnog tretmana, odnosno da po dobijanju projekata za realizaciju angažuju domaće kompanije po znatno nižim cijenama od onih koje su oni ugovarali sa investitorima. Stoga, predlažemo da se izvrši izmjena Uputstva o primjeni o javnim nabavkama BiH", stoji između ostalog u pismu.

Tako su kompanije na čelu sa Energoinvestom i Elektroinžinjeringom“predložile da se prilikom obračuna ponuda umanji cijena domaćih ponuda za preferencijalni faktor, i to za 20 posto za ugovore koji se dodijeljuju u 2014. do 2018., 15 posto za ugovore koje se dodjeljuju od 2019. do 2022. i 10 posto za ugovore od 2023. do 2025. godine.

"U slučaju ugovora o nabavci roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti koje se ugrađuju imaju porijeklo iz BiH i najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz BiH", stoji dalje u prijedlozima izmjena Uputstava o primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH, prenosi NAP.

Ranije je bh. novinska agencija Patria prenijela i stav premijera FBiH Nermina Nikšića koji je kazao da će on učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi dio "kolača" od akumuliranih 300 miliona na računu Elektroprijenosa dospio i u ruke bh. kompanija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: