Privreda
6

Energoinvest Comet bit će vraćen u vlasništvo FBiH

FENA
Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu državni kapital preduzeća Energoinvest Comet d.d. Sarajevo bit će vraćen u vlasništvo Federacije BiH.

Time je okončana sudska procedura raskida kupoprodajnog ugovora koju je pokrenula Agencija za privatizaciju u FBiH 2003. godine protiv Ortačke grupe koja je kupila 67 posto državnog kapitala ove firme.

Agencija za privatizaciju u FBiH pokrenula je sudski spor za raskid ugovora zbog neizvršavanja ugovorom preuzetih obaveza od kupca. Općinski sud u Sarajevu presudio je 2004. godine u korist APF-a i naložio brisanje upisane privatizacije, ali su uslijedile žalbe koje su okončane januara 2014. godine pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu.

Agencija za privatizaciju u FBiH podnijela je zahtjev Registru vrijednosnih papira FBiH za prenos vlasništva nad dionicama s Ortačke grupe na Vladu Federacije BiH i taj postupak je u toku. Po okončanju prenosa, APF će izvijestiti Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije kako bi na osnovu većinskog državnog kapitala preuzelo upravljačka prava nad firmom Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u FBiH.