Privreda
73

Energoinvest će Alžiru uskoro isporučiti opremu proizvedenu u BiH

Klix.ba
Predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo, povodom skore isporuke opreme (ormari za telekomunikacionu mrežu) u Alžir, posjetili su Tvornicu elektro opreme (TEO) u Blažuju.

Ova oprema će biti isporučena u sklopu ugovora, izgradnja 60 kilovoltne stanice TS Mahdia, kojeg naša kompanija realizira u saradnji sa Elektroprivredom Alžira (Sonelgas). U okviru realizacije ovog projekta prvi put je dogovoreno da Energoinvest radi nabavku, sklapanje i integraciju telekomunikacijske opreme – ormar za telekomunikacionu mrežu, koju će se po završetku pripremiti za izvoz i implementaciju u trafostanici Mahdia, saopćeno je iz Eneregoinvesta.

Vrijednost realiziranog posla je 1.550.000 KM, a ugovorena su još dva posla ovog tipa ukupne vrijednosti oko 7.000.000 KM, koji će biti realizirani tokom ove i 2015. godine.

"U ovaj ormar za telekomunikacijsku mrežu implementirano je više različitih tehnologija kojima je osnovni cilj da se nova trafostanica u potpunosti uklopi u postojeću telekomunikacijsku i energetsku mrežu Sonelgasa. Bitno je naglasiti da je preko 30% pratećih elementa i kompanenti, koji su ugrađeni u ovaj sistem, isključivo domaći proizvodi ugrađeni od strane bh. podugovarača. Usvajanjem novih metodologija rada, proizvodnjom i integracijom telekomunikacijske opreme, realiziran je novi bh. proizvod“, istakao je Vedad Čengić, direktor sektora Inženjering za telekomunikacije Energoinvesta.

U samom procesu proizvodnje i integracije predmetne opreme, koji smo realizirali u fabrici TEO u Blažuju, gdje je izvršeno i fabričko ispitivanje ormara za telekomunikacionu mrežu, za ovaj ugovor angažovano je 15 Energoinvestovih stručnjaka i preko 30 saradnika podizvođača, uglavnom iz BiH, čime je trajno generirano operativno jezgro znanja i izvrsnosti pod okriljem Energoinvest d.d. Sarajevo, a koje je u konačnici proizvod Bosne i Hercegovine.

"Ovim projektom iz oblasti telekomunikacija, Energoinvest d.d. – Sarajevo se, po pitanju sopstvene proizvodnje, isporuke telekomunikacijskih rješenja i isporuke, svrstao u rang velikih svjetskih kompanija kao što su Siemens, Alstom, ABB...“, zaključio je Enes Čengić, direktor Energoinvesta, saopćeno je iz ove kompanije.