Potraga za metalima
53

Energetska tranzicija je teška i zbog toga što doslovno ima zlatni problem

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Energetska tranzicija je teška i zbog toga što je i dalje fokus na zlatu kao metalu koji je najlakše unovčiti.

Prema istraživanju američke kompanije S&P Global, stroga monetarna politika je ključni uzrok smanjenju potrošnje od 3,3 posto za istraživanje obojenih metala, što se odnosi i na metale poput bakra i nikla, a koji se koriste za proizvodnju baterija.

Potrošnja za istraživanje zlata je u 3.100 kompanija smanjena za 16 posto. Međutim, ta potrošnja i dalje čini 46 posto ukupne globalne potrošnje za istraživanje metala. Od 12,8 milijardi dolara za istraživanje svih metala, 5,92 milijarde dolara se odnosi na potragu za zlatom.

Potražnja za zlatom je velika. Kupci su brojni - od centralnih banaka od penzionera. No, rezultati istraživanja S&P Globala su iznenađujući, s obzirom na to koliko se govori o važnosti energetske tranzicije. Od ukupne globalne potrošnje na istraživanje metala 24 posto se odnosi na bakar, osam posto na litij i šest posto na nikl.

Kako piše poslovni list Forbes, ako se želi postići energetska tranzicija, mora se povećati potrošnja na potragu za spomenutim metalima, jer postoji direktna povezanost između te potrošnje i brzine energetske tranzicije.