{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Elektroprivreda RS" izgubila 60 miliona KM

F
27.3.2012. u 13:24
0
1
"Elektroprivreda RS" izgubila 60 miliona KM
0
"Elektroprivreda RS" izgubila 60 miliona KM
„Elektroprivreda Republike Srpske“- ERS kao sistem je u proteklih pet godina putem distributivnih gubitaka, koji su veći od 14 posto tolerantne granice, definirane od vlasti RS-a, izgubila oko 60 miliona konvertibilnih maraka.
Utvrdila je to Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a koja je provela reviziju učinka pod nazivom „Distributivni gubici i potraživanja od kupaca u elektroenergetskom sektoru RS-a“.

Revizija je provedena s aspekta da li Vlada RS-a, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ (ERS), distributivna preduzeća i druge nadležne institucije efikasno i efektivno djeluju na smanjenju distributivnih gubitaka, povećanju naplate potraživanja od kupaca i da li se postižu očekivani rezultati.

Glavni revizor Boško Čeko rekao je na pres-konferenciji da je utvrđeno da se distributivni gubici u „Elektroprivredi RS“ u proteklom periodu smanjuju, ali su još na visokom nivou i zaključno s 2010. iznose više od 16 posto preuzete energije.

Naime, u posmatranom periodu distributivni gubici su smanjeni s 19,60 posto u 2006. na 16,50 posto u 2010., ali se i distributivni gubici u distributivnim preduzećima u posmatranom periodu kreću u intervalu između 10,07 posto (Elektro Doboj) i 23,53 posto (Elektrokrajina) iako distributivna preduzeća djeluju u istom pravnom, ekonomskom i tehničkom okruženju.

Čeko je naglasio da su potraživanja od kupaca za isporučenu električnu energiju visoka i iznose zaključno s 2010. više od 340 miliona KM.

Potraživanja predstavljaju više od 50 posto ukupnih godišnjih prihoda ERS-a i gotovo 100 posto ukupnih prihoda distributivnih preduzeća.

Čeko naglašava da posmatrani period karakteriše povećanje potraživanja od kupaca i veoma nepovoljna struktura potraživanja, jer dominiraju i potraživanja od odjavljenih potrošača s oko 140 miliona KM.

Glavna službe za reviziju javnog sektora RS-a dala je više preporuka nadležnim, a resorni ministar Željko Kovačević i direktorica ERS-a Branislava Milekić ocijenili su da je ovaj izvještaj revizije dobra osnova da bi se promijenilo stanje i smanjili distributivni gubici.

Kovačević je najavio i formiranje radne grupe koja bi trebalo da sačini novi zakonski okvir za ERS, dok su odbacili odgovornost za nastale štete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: