Privreda
0

Elektroprivreda HZHB smanjuje isporuku struje "Aluminiju"

FENA
"Iz Elektroprivrede HZHB jučer nam je dostavljen ugovor o isporuci električne energije za 2008. godinu kojim se isporuka te energije smanjuje za snagu 40 MW, što predstavlja petinu naših potreba", stoji u priopćenju iz "Aluminija" d.d. Mostar.

"Napominjemo da je po zakonu o isporuci električne energije i tumačenju FERK-a Elektroprivreda obavezna opskrbljivati svoje konzumno područje, što podrazumijeva sve tarifne kvalificirane i nekvalificirane potrošače koji su na vrijeme iskazali svoje potrebe za električnom energijom.

'Aluminij' je za 2008. godinu za svoje potrebe nabavio električnu energiju snage 100MW i time znatno rasteretio elektroenergetski sustav Elektroprivrede HZHB", navodi se u priopćenju.

Iz "Aluminija" poručuju da su šokirani ovakvim iznenadnim ugovorom Elektroprivrede jer nisu u mogućnosti u ovako kratkom roku tehnički organizirati smanjenje proizvodnje jer bi to moglo dovesti do znatnih oštećenje na postrojenjima i velike štete u proizvodnji.

Iz ove trvrtke također napominju da do sad nisu službeno obaviješteni od Vlade Federacije BiH o bilo kakvim problemima oko ospkrbe "Aluminija" električnom energijom.

Najavljeno smanjenje isporuke električne energije smanjilo bi proizvodnju "Aluminija" za jednu četvrtinu, a to bi za sobom povuklo i otpuštanje određenog broja radnika, obustavu isporuke aluminija domaćim kupcima, a ujedno bi bio smanjen i opseg posla svim vanjskim izvođačima radova u "Aluminiju".

To bi bila i vrlo loša poruka potencijalnim kupcima u procesu privatizacije s kojima uskoro počinju pregovori i koji trebaju platiti i uložiti u "Aluminij" preko trista milijuna eura, ističe se u priopćenju.

"Pitamo se je li i drugim velikim potrošačima, kao što su Meetal steel i Željezara Zenica, ugrožena opskrba električnom energijom i jesu li i oni samostalno nabavljali tu energiju?

U vrijeme kad 'Aluminij' ulaže 40 milijuna eura u modernizaciju i povećanje proizvodnje, događaju se ovakve stvari.

Pitamo se je li sve ovo slučajno?", stoji u priopćenju iz "Aluminija" d.d. Mostar.