{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektroprivreda BiH uvodi daljinsko očitanje brojila

S
2.4.2010. u 09:48
0
6
Elektroprivreda BiH uvodi daljinsko očitanje brojila
0
Elektroprivreda BiH uvodi daljinsko očitanje brojila
Radi unapređenja procesa očitanja brojila i efikasnijeg korištenja električne energije Elektroprivreda BiH u elektrodistributivni sistem uvodi novi servis - daljinsko očitanje i upravljanje brojilima električne energije (AMR i AMM sistem).
U Elektrodistribuciji Sarajevo uspješno je okončan projekat koji je pokazao sve prednosti uvođenja ove napredne tehnologije u elektrodistributivni sistem. "Daljinska" brojila za električnu energiju u prvoj fazi projekta instalirana u Umoljanima na Bjelašnici, na području Rakove noge u Ilijašu, te u naselju Buća Potok, kao i novom objektu Bosmal City Centra.

Opredjeljenje EPBiH je da u narednih 15 godina kupci svih kategorija potrošnje budu obuhvaćeni projektom ugradnje ovih, kako ih zovu, inteligentnih brojila i uključeni u AMR odnosno AMM sistem. Osim Elektrodistribucije Sarajevo slični projekti su u fazi realizacije u elektrodistribucijama Zenica i Tuzla. Značaj sistema daljinskog očitanja i upravljanja brojilima električne energije je višestruk. Riječ je o automatizovanom, jednostavnijem i bržem mjerenju potrošnje električne energije koja omogućava obračun u realnom vremenu. Kompaniji ovaj sistem omogućava bolju kontrolu isporuke i potrošnje električne energije te praćenje naponskih prilika elektrodistributivnoj mreži, dok kupcima, uz kombinaciju sa tehnologijom web prezentacija informacija na Internet portalu, omogućava uvid u trenutno stanje potrošnje.

Poseban značaj ove tehnologije je u blagovremenom očitanju električne energije u udaljenim i teško pristupačnim područjima. Uvođenjem AMR/ AMM sistema stvara mogućnosti i za jednostavniju provedbu drugih procesa kao što su logička kontrola i kontrola gubitaka u elektrodistributivnoj mreži, daljinsko isključenje i uključenje potrošača, daljinska limitacija potrošnje električne energije te uvođenje promjenjivih tarifnih stavova. U Evropi su u posljednje vrijeme donesene regulative i preporuke koje su u funkciji liberalizacije tržišta električne energije i unapređenja efikasnosti u korištenju električne energije kao krajnjeg cilja gdje se ovoj tehnologiji poklanja posebna pažnja. Unapređenje sistema mjerenja električne energije se smatra veoma bitnim faktorom u procesu liberalizacije tržišta dok se primjena koncepta daljinskog očitanja brojila smatra preduslovom za primjenu tržišnih pravila. Kao jednu od mjera za zaštitu potrošača - Direktiva Evropska unije nalaže da zemlje članice EU osiguraju implementaciju inteligentnih sistema za mjerenje električne energije koji će pomoći aktivnom učešću potrošača na tržištu električne energije. U cilju približavanja ovim standardima Elektroprivreda BiH će u narednim godinama intenzivirati aktivnosti na uvođenju AMR/ AMM sistema te njegovoj integraciji u informacioni sistem i proširenju primjene funkcija ovog sistema u poslovnim procesima, kako u distributivnoj tako i u djelatnosti snabdijevanja. Prilikom realizacije ovih projekta EPBiH će prednost dati domaćim kompanijama, saopšteno je iz ove kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: