Privreda
0

Elektroprivreda BiH spremno dočekala povećanu potrošnju

FENA
Povećanu potrošnju električne energije, izazvanu obustavom isporuke plina, JP Elektroprivreda BiH spremno je dočekala, saopćeno je iz ove kompanije.

Prema informacijama sa terena tokom poslijepodnevnih sati u utorak, došlo je do izvjesnog povećanja potrošnje električne energije, ponajviše u Kantonu Sarajevo te u Zenici i Visokom, ali nije bila ugrožena stabilnost snabdijevanja ovim energentom.

Na području Elektrodistribucije Sarajevo mobilne ekipe otklonile su nekoliko kvarova na niskonaponskoj mreži koji su izazvani prekomjernom potrošnjom.

Zbog toga iz Elektroprivrede apeliraju na potrošače da racionalno koriste električnu energiju kako ne bi preopteretili ni vlastite instalacije niti elektroenergetski sistem, što se dešava kada se istovremeno uključe termoakumulacione peći, pećnice ili veš mašina.

Na području Zenice i Visokog tokom utorka, kao i u prijepodnevim satima u srijedu, iako je došlo do povećanja potrošnje električne energije, nisu registrovana iskakanja na niskonaponskoj mreži.

  • S obzirom da se proizvodnja električne energije odvija prema planu, da na depoima termoelektrana imamo uglja u skladu sa planom za ovo doba godine, te da je akumulacijama HE Jablanica na optimalnom nivou, za nas energetska situacija još uvijek nije vanredna ali su svi uposlenici u pripravnosti. Ako bude neophodno i termo i hidro kapaciteti radit će punim kapacitetima što znači da neće biti zastoja ni ako dođe do povećanja potrošnje električne energije i za 20 procenata. Jedini problemi mogu se javiti na niskonaponskim mrežama, pogotovo u rubnim naseljima, koje, možda, ne mogu podnijeti tolika opterećenja, ali su naše servisne ekipe potpuno spremne za otklanjanje svih kvarova, poručio je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.