20 miliona eura prihoda
0

Elektroprivreda BiH potpisala ugovor za CDM projekte

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i predstavnici grupe ponuđača Trade Greener (Velika Britanija) i ESBI Carbon Solutions (Irska) Colin Armstrong Bell i Mark Fitzsimmons potpisali su u srijedu Ugovor za CDM (razvojni mehanizam za čišćenje) projekte koji imaju za cilj valoriziranje efekata smanjenja emisije CO2 posredstvom CDM modela sufinansiranja Kyoto protokola.

Potpisani Ugovor, prvi ove vrste u BiH, donijet će u Elektroprivredi BiH, u narednih deset godina, 20 miliona eura dodatnih prihoda, a ne zahtijeva dodatna ulaganja.

"Ugovor se odnosi na projekte revitalizacije blokova 6 u TE "Tuzla" i TE "Kakanj" te na projekt kosagorijevanja uglja i drvne biomase u TE "Kakanj" koje EPBiH finansira vlastitim sredstvima, pojasnio je Jerlagić.

Uloga grupe ponuđača iz Velike Britanije i Irske je konsultantska, a ogleda se i u plasiranju CDM-ova na međunarodno tržište.

"Prva faza projekta odnosi se na registraciju CDM-a i mi očekujemo da će taj proces biti završen za 18 mjeseci", istakli su predstavnici grupe ponuđača.